Constructorii vor apela la instanţă pentru a-şi recupera banii de la guvern, dar, în acelaşi timp, solicită o serie de facilităţi pentru a supravieţui.
Companiile de construcţii vor să dea statul în judecată pentru neplata lucrărilor efectuate anul trecut. Datoriile se ridică la aproximativ 700 de milioane de euro. Lipsa finanţării îi pune în pericol pe 35% dintre constructori, care ar putea intra în faliment, spun reprezentanţii Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). Potrivit acestora, în primele două luni ale anului, numărul falimentelor din domeniu a crescut cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Constructorii avertizează că, până la finele anului, numărul salariaţilor disponibilizaţi ar putea ajunge la 70.000-75.000.
Din septembrie, firmele n-au mai semnat niciun contract nou, în timp ce mare parte din lucrările existente au fost suspendate pentru că dezvoltatorii au rămas fără bani. În aceste condiţii, înţelegerile cu statul sunt ultima salvare pentru multe dintre firmele româneşti.
„Am primit solicitări din partea membrilor ARACO pentru a acţiona în judecată statul în vederea recuperării creanţelor, dar nu s-a stabilit încă dacă acest demers se va face la nivel de ramură sau la nivelul industriei de prestări servicii”, a declarat preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu. Acesta susţine că, în prezent, firmele au nevoie mai mult ca oricând de sprijinul statului, inclusiv de proiectele pe care acesta s-a angajat să le deruleze, şi acuză faptul că, potrivit caietelor de sarcini, multe licitaţii sunt dedicate. Primele lovituri au venit anul trecut Piaţa de construcţii ar putea să scadă cu 10% în 2009, pe fondul crizei economice şi al lipsei finanţării, estimează antreprenorii. În 2008, valoarea pieţei s-a ridicat la 14,3 miliarde de euro. Potrivit datelor ARACO, piaţa de construcţii a crescut, anul trecut, cu 26%, faţă de 2007, cu şase puncte procentuale mai puţin faţă de ritmul înregistrat în 2006.
„Efectele crizei financiare s-au resimţit în sector începând cu semestrul al doilea al anului trecut, când decontările lucrărilor au început să fie întârziate semnificativ, iar anumite proiecte au fost amânate sau anulate de investitori”, a explicat Plosceanu. Premierul Boc le-a solicitat duminică prefecţilor ca până vineri, 27 martie, să prezinte un grafic al plăţilor efectuate către firme pentru lucrările nefacturate în 2008, arătând că guvernul a primit semnale că datoriile nu sunt achitate de ordonatori secundari, deşi fondurile au fost eliberate.