Construcţiile „au îngheţat” şi pe litoral

Aproximativ 70% dintre complexurile imobiliare planificate în zona Mării Negre au amorţit. În staţiuni, lucrările vor rămâne în acelaşi stadiu până în toamnă.

Aproape 70% dintre complexurile imobiliare planificate în zona Mării Negre au amorţit, în ultimele luni, în diferite stadii ale construcţiei. Litoralul e bântuit de numeroase structuri de clădiri mai mari sau mai mici, îmbrăcate în schele, pe care atârnă panouri cu anunţuri de vânzare. În staţiuni, continuarea lucrărilor va fi interzisă, după 15 mai, când începe oficial sezonul estival. Dezvoltatorii nu se agită să profite de intervalul rămas şi caută mijloace ca să nu iasă în pierdere.   Cel mai mult noroc îl au cei care n-au apucat să construiască nimic în realitate, ci doar pe hârtie, şi îşi permit acum să aştepte vremuri mai bune. O situaţie relativ comodă au şi cei care au apucat deja să finalizeze o primă fază, pentru care vânduseră locuinţele şi pot aştepta acum liniştiţi momentul să continue lucrările. Înţepenit în faza de proiect

Casele şi apartamentele de vacanţă şi-au pierdut farmecul pe timp de criză. Luaţi pe nepregătite, mulţi dezvoltatori, obişnuiţi să-i aibă pe clienţi la uşă, gata să cumpere nişte locuinţe desenate, s-au trezit deodată că singurul lucru pe care se pot baza sunt banii din propriul buzunar. „Din cauza vânzărilor sub aşteptări în faza de proiect, unii dezvoltatori au pierdut finanţarea din partea băncilor.

În plus, studiile de fezabilitate ale proiectelor imobiliare întocmite în urmă cu doi-trei ani nu mai sunt valabile. O nouă evaluare a raportului costuri/venituri ar evidenţia faptul că aceste dezvoltări sunt acum nerentabile”, explică Mircea Fătu, consultant imobiliar Euroest Constanţa. Intraţi în panică, unii au abandonat pur şi simplu şantierele şi au decis să aştepte vremuri mai bune.

Este cazul firmei Basconslux, cu sediul la Chişinău, care dezvolta un proiect pe Strada Eliberării din Constanţa. Lucrările s-au oprit deo camdată la fundaţie. Alţii n-au apucat să dea contur planurilor concentrate în dosare. Compania Vigroup anunţase con strucţia în Constineşti a cinci proiecte - Edoardo Residence, Eleonora Residence, Alessandro Residence, Francesca Residence şi Alessio Residence, care nu s-au concretizat încă. Locuinţele intră la apă

„Unii dezvoltatori încearcă să găsească soluţii de a adapta proiectele imobiliare la condiţiile actuale ale pieţei şi recurg la recompartimentarea apartamentelor pentru a ajunge la preţuri care să permită încadrarea unităţilor în cota de TVA de 5%”, spune Adrian Cornea, de la Euroest. Un astfel de exemplu este Flamenco Residence, complexul dezvoltat de spaniolii de la Gran Via. „În prezent, recompartimentăm apartamentele şi le facem mai mici. Nu le-am scos la vânzare pentru că nu avem un termen clar de finalizare”, a afirmat Yvonne Toader, director marketing al com paniei Gran Via. VÂNZĂRI SCĂZUTE   Locuinţele din sud, neatractive   Specialiştii imobiliari spun că, în prezent, puţini clienţi sunt interesaţi de apartamente în staţiunea Mamaia. Foarte greu se vând însă locuinţele din Neptun, Olimp, Eforie Nord şi Costineşti, deşi preţurile au scăzut, peste tot, cu până la 20%-30%. Cele mai mari tarife sunt în Mamaia, unde un apartament cu două camere variază între 80.000 şi 95.000 de euro şi poate ajunge chiar şi la 100.000 de euro. În sudul litoralului, preţurile sunt mai mici, dar şi publiculţintă este mai puţin pretenţios. În Costineşti, o garsonieră costă între 30.000 şi 35.000 de euro, în timp ce, în Neptun-Olimp, ajunge şi la 45.000 de euro. 

CRIZA, ANTIDOTUL LĂCOMIEI   Dezvoltatorul ridică un proiect din trei   „O parte dintre investitorii care au demarat în forţă mai multe proiecte au fost nevoiţi, în ultimă instanţă, să se concentreze asupra unuia singur”, comentează Aurelian Manolache, reprezentantul Remax Constanţa. E cazul companiei Westhouse, care a demarat, în Constanţa, construcţia, în paralel, a trei ansambluri rezidenţiale. Central Apartments (89 de unităţi) a fost vândut, iar la Oasis Residences (409 unităţi) lucrările au fost sistate în noiembrie 2008.

„Decizia de a le suspenda a fost luată în contextul economic care afectează acum toată piaţa imobiliară. Am decis o reetapizare a proiectelor, pentru a putea depăşi cu minime riscuri o perioadă nefastă pentru întreaga industrie. Pentru moment continuă lucrările la proiectul cel mai puţin complex, Corallia Holiday Apartments, care necesită o implicare financiară asigurată din fondurile proprii, iar termenul de livrare este 20 iunie 2009”, explică Andreea Panache, sales manager Westhouse Group.

În finalizarea complexului Corallia, care are 36 de apartamente din Mamaia, îşi canalizează forţele şi constructorul Baumeister, unul dintre noii deţinători ai Central Apartments. „Vom relua lucrările după ce finalizăm proiectul Corallia, al cărui antreprenor suntem”, precizează Mirela Goţescu, director de mar keting la Baumeister. Specialiştii de la Remax spun că astfel de probleme se întâlnesc în toate oraşele din ţară.