Peste 1.200 de constănţeni au înfruntat, aseară, frigul şi ceaţa foarte densă pentru a aprinde o lumânare în memoria victimelor catastrofei din Japonia.
La acţiunea "O lacrimă pentru Japonia", organizată de Crucea Roşie pe faleza Cazinoului din oraş, au răspuns elevi, simpli constănţeni, ONG-uri, angajaţi ai prefecturii, dar şi sute de jandarmi, pompieri şi poliţişti aflaţi în afara programului. Cu toţii au păstrat un moment de reculegere pentru victime, au aprins lumânări şi au pornit apoi într-o procesiune până în portul Tomis.
"Este o prezenţă peste aşteptări, suntem impresionaţi, noi am crezut că vor veni doar elevi. Înseamnă că suntem oameni cu suflet, ceea ce este foarte important. Trebuie să le arătăm că suntem alături de poporul japonez", a declarat preşedinta Crucii Roşii Constanţa, Carmen Lungu.
Constănţenii spun că au venit pentru că "în urma celor văzute în mass-media, am simţit o profundă durere şi, în acelaşi timp, o extraordinară admiraţie pentru aceşti oameni, pentru modul exemplar în care se comportă în aceste momente critice pentru ei".
Au fost şi localnici care s-au alăturat acţiunii pentru că au rude şi prieteni în Japonia. Soţul Marianei Ştefănescu, comandant de navă, a trecut cu vaporul pe lângă coastele Japoniei exact în momentul uriaşului tsunami. "I-a fost îngrozitor, s-a rugat la Dumnezeu, noi ne rugăm aici. De vineri până duminică, atunci când am reuşit să vorbesc în sfârşit cu el, pentru mine a fost un coşmar".
Pe lângă ajutoarele în bani pe care le pot oferi prin Crucea Roşie, mulţi constănţeni s-au arătat dispuşi să-i primească în casele lor pe japonezii rămaşi temporar fără adăpost. "Sunt convinsă că foarte mulţi români ar răspunde unui asemenea apel, eu aş fi chiar unul dintre cei care ar oferi găzduire unei familii din Japonia", a declarat Mioara Frangetti.