Funcționarea orașului Constanța a fost grav afectată de codurile succesive de ninsori abundente și viscol puternic. Din cauza blocării căilor de acces spre cartierele municipiului, firma de salubritate nu a putut interveni pentru colectarea gunoaielor iar oamenii și-au aruncat resturile menajere pe unde au putut.
Imaginea Constanței, cotropită de gunoaie, este dezolantă. Ghenele de gunoi dau pe dinafară. Sacii cu resturi menajere au ocupat suprafața platfomelor și s-au revărsat către aleile incă înzăpezite. Din cauza gerului dar și a troienelor, mulți constănțeni și-au aruncat, pur și simplu, gunoaiele pe fereastră sau, pentru a nu se deplasa până la platforma de gunoi, au improvizat depozite de resturi menajere în mjlocul zăpezii.
Explicația autorităților este că din cauza nămeților înghețați care au blocat căile de acces nu s-a putut intra în cartiere pentru colectarea gunoaielor. Iar groapa de gunoi a orașului a fost , timp de trei zile, nefuncțională din cauza blocării drumului, cu zăpadă, și întreruperii energiei electrice. Iar când codurile succesive de viscol și ninsori abundente au încetat, firma de salubritate Polaris a început, de trei zile, operațiunea de colectare a gunoaielor.
Constănțenii s-au revoltat, pe rețelele de socializare, și cer de la rezilierea contractului cu firma Polaris până la demisia primarului Decebal Făgădău, pentru modul în care autoritățile au gestionat situația din oraș. Deși graficul de ridicare a gunoaielor a fost dat, serios, peste cap din cauza vremii, administratorul firmei de salubritate Polaris, Eduard Martin, dă asigurări că, astăzi, până la ora 22,00 vor fi ridicate gunoaiele de pe toate platformele din Constanța.
Eduard Martin susține că s-a lucrat non stop la deszăpezirea orașului și, de când s-a putut, la colectarea gunoiului. “Încerc să conving că în cazuri de coduri roșii de ninsoare, urmate de portocalii, trebuie să fim toți întelegători și să avem răbdare”, a declarat, pentru EVZ, Eduard Martin. Au fost și situații în care gunoierii au curățat căile din jurul platformelor de gunoi însă, până să intervină, locurile curate au fost ocupate de mașinile parcate de localnici.
Reprezentanții Poliției Locale din Constanța spun, la rândul lor, că peste 1000 de asociații de proprietari și 2300 de agenți economici au fost înștiințați că trebuie să respecte Hotărârea CLM 184/2013, fiind obligați să asigure îndepărtarea zăpezii pentru ca circulația să nu fie afectată. Drăguț Encică, șef de serviciu în Poliția Locală Constanța spune că s-au întocmit deja aproape 200 procese verbale pentru încălcarea hotărârii CLM. S-au dat avertismente, deocamdată, însă amenzile sunt cuprinse între 400 și 800 de lei pentru persoane fizice și 500 și 1000 de lei pentru firme.