După 110 ani de existență, aproape 12 ani de nefolosință și patru ani de licitații eșuate, Cazinoul din Constanta va fi, in sfarșit, reabilitat. A intrat, astăzi, în vigoare ordinul de începe al lucrărilor de restaurare al imobilului simbol al Constanței, în prezența reprezentanților Companiei Naționale de Investiții și a consorțiului care a câștigat licitația de proiectare și execuție. Primarul Constanței, Decebal, Făgădău, și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, ”s-au bucurat” separat de eveniment, ministrul liberal preferând să vină însoțit de colegi de partid.
Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a semnat, astăzi, predarea Cazinoului către Compania Națională de Investiții și consorțiul câștigător al ultimei licitații. Conform contractului, banii sunt alocați de Ministerul Dezvoltării, prin CNI. Impozantul și elegantul monument istoric, șubrezit, de-a lungul anilor, de furtună și valurile furioase ale mării, va fi astfel readus la frumusețea de altă dată.
”Pe lângă lucrările în valoare de 94 de milioane de lei, municipiul Constanța și-a asumat toate lucrările adiacente restaurării Cazinoului, faleză, consolidare taluz șamd”, a declarat, în incinta Cazinoului, primarul Decebal Făgădău. El a mai precizat că, până la 1 mai, în apropierea falezei Cazinoului, în apropierea porții 1 a portului Constanța, va fi amplasată o roată uriașă, precum cea din Londra, de unde oamenii vor putea observa, pe lângă peisajul de pe malul mării, și lucrările de restaurare a Cazinoului.
Lucrările se vor întinde pe durata a 30 de luni, trei fiind pentru proiectare, 27 de luni pentru execuția propriu zisă. Președintele consorțiului câștigător Aedificia Carpați, Petre Badea, a dat asigurări ferme că termenul va fi respectat întocmai. Din punctul lui de vedere, lucrările nu sunt mai grele și complicate decât la alte proiecte de reabilităre de care s-a ocupat, Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă, Banca Națională etc. "Aici venim cu echipa care a făcut Ateneul Român. O să lucrăm mult și în București, partea de decorații s-o multiplicam, aici, la montaj".
Și totuși, lucrările de intervenție vor fi complexe, structurale, pentru consolidare, iar partea artistică, adică restaurarea componentelor cu tot specificul, pictura, stucatura, feronerie și vitralii, va fi asigurată de o echipă de specialiști. ”In paralel cu restaurarea componentelor artistice lucrăm și la partea de consolidare, de tratamente pentru zidărie, pentru că ați văzut că sunt zidurile îmbibate de umiditate, partea de instalații”, a explicat și proiectantul general, arhitect Constanța Carp.
Semnarea contractului de predare către constructor a avut loc la primaria Constanța, în lipsa ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan, care a preferat să viziteze, separat, Cazinoul. Acolo, el a declarat că ministerul său va oferi tot sprijinul financiar și logistic pentru restaurarea Cazinoului. A avansat însă o altă sumă, valoarea contractului fiind de peste 56 milioane de lei, cu TVA. ”Pasul doi, autoritățile locale pot contribui la urgentarea punerii în practică a contractului prin sprijinirea antreprenorilor în avizarea lucrărilor”, a sugerat Ion Ștefan.
Pe lângă restauratori și experți în monumente istorice, peste 150 de muncitori vor lucra timp de doi ani și jumătate la restaurarea Cazinoului. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane si expoziţii.