Consiliul Concurenței: Petroliștii ar putea scăpa fără amenda maximă

Companiile petroliere bănuite că ar fi stabilit o înțelegere pe piața comercializării carburanților au șanse serioase să scape fără amenda maximă, de 10% din cifra de afaceri.

Raportul de investigaţie privind o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării carburanţilor a fost finalizat şi nu recomandă aplicarea amenzii maxime, de 10% din cifra de afaceri totală, pe anul anterior sancţionării, însă plenul Consiliului poate lua o altă decizie, a declarat joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

''Nu pot să vă spun că va fi aplicată amenda maximă (în cazul companiilor implicate - n.r.). Plenul Consiliului va decide în acest sens. Este dreptul lui. Poate să o facă. Tot ceea ce vă pot spune este că raportul nu face această recomandare. Practica ne arată, însă, că plenul nu deviază masiv de la recomandarea raportului. În foarte multe cazuri, decizia plenului a fost foarte aproape de ceea ce spunea raportul'', a afirmat preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă, citat de Agerpres.

Bogdan Chiriţoiu a precizat că, în prima jumătate a săptămânii viitoare, va fi publicată decizia plenului Consiliului Concurenţei. Anul trecut, o investigaţie mai veche derulată de Consiliul Concurenţei pe piaţa comercializării carburanţilor a fost disjunsă în două investigaţii distincte. Investigaţia finalizată se referă la o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa comercializării carburanţilor privind retragerea de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

În a doua parte a lunii decembrie, echipa de investigaţie a prezentat raportul, iar avocaţii companiilor şi-au susţinut punctul lor de vedere. Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat, într-o altă conferinţă de presă, că ''echipa de investigaţie consideră că are dovezi că există o încălcare a legii de către companiile implicate''.

În legătură cu cealaltă componentă a investigaţiei declanşată cu mai mult de şase ani în urmă, preşedintele autorităţii de concurenţă a afirmat că ''partea care priveşte preţurile este amplă, priveşte ani de zile de fapte care trebuie analizate, iar noi încercăm să o terminăm cât de curând posibil''.

În situaţia în care practicile anticoncurenţiale se confirmă şi plenul Consiliului Concurenţei decide sancţionarea companiilor implicate, amenda poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri a acestora.