Consiliul Concurenţei ia urma licitaţiilor trucate

Aproximativ 90% din contractele atribuite prin licitaţii verificate de inspectorii instituţiei s-au dovedit a fi aranjate.

Încredinţarea unor contracte de achiziţii publice a trezit interesul experţilor Consiliului Concurenţei, care au luat la puricat mai multe licitaţii organizate în mai multe sectoare.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat într-un interviu acordat EVZ că, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), analizează posibilitatea de a fi excluşi din licitaţii cei care sunt în conflict de interese - au rude de până la gradul patru la companiile competitoare, participante la aceeaşi licitaţie.

Listă cu toate acţiunile deţinute

Cu scopul de a elimina din start posibilele fraude, instituţia condusă de Chiriţoiu vrea să propună îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice prin care ofertanţii vor fi obligaţi să depună la orice licitaţie o listă cu toate firmele la care mai sunt acţionari.

"Ofertantul va trebui să prezinte, în viitor, un document cu toate întreprinderile la care mai este acţionar, în acest fel putând fi depistate situaţiile în care la o licitaţie sunt prezente mai multe firme, dar, practic, totul se rezumă la o înţelegere între ele", spune Chiriţoiu.

Totodată, cele două instituţii, cu ajutorul Consiliului Naţional de Soluţionarte a Contestaţiilor (CNSC), intenţionează să constituie o listă "neagră" cu firmele care au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei pentru că au participat cu oferte trucate la licitaţii, iar aceste firme vor fi mult mai atent monitorizate pe viitor.

9 din 10 licitaţii au probleme

Investigaţiile finalizate până în prezent de Consiliul Concurenţei au scos la iveală că o majoritare covârşitoare a licitaţiilor "aranjate". Valentin Mircea, specialist în cadrul instituţiei, a declarat, recent la un post de televiziune, că până în prezent la aproximativ 9 din 10 licitaţii, asupra cărora experţii Consiliului au realizat verificări ample, s-au depistat mari nereguli.

Inspectorii au descoperit mai multe "tehnici" prin care ofertanţii se înţeleg între ei. De exemplu, aceştia se rotesc în mai multe licitaţii, pe principiul "aici stau eu, data viitoare tu", aşa-zisa "mână moartă". Cel care cedează în licitaţie poate deveni subcontractor, fapt care poate dovedi că a existat o înţelegere, înainte ca licitaţia să aibă loc.

"Intenţionăm să constituim o listă - putem să îi spunem «neagră», cu firmele care au fost sancţionate de noi pentru că au participat cu oferte trucate la licitaţii." BOGDAN CHIRIŢOIU, preşedintele Consiliului Concurenţei