Consiliul Concurenţei: 18 investigaţii finalizate şi amenzi de 31,5 milioane euro, în 2010

Consiliul Concurenţei a finalizat 18 investigaţii în 2010, trei dintre acestea privind încălcarea legislaţiei de concurenţă cu efecte asupra comerţului dintre statele membre ale Uniunii Europene, a declarat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă. Amezile totale aplicate de CC în 2010 au totalizat 31,5 milioane lei.

În 2008, Consiliul Concurenţei a finalziat 8 investigaţii, iar în 2009, 6 investigaţii.

Este vorba despre investigaţia pe piaţa administrării private a fondurilor de pensii obligatorii, cea asupra Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi cea referitoare la serviciile poştale, a spus Chiriţoiu, citata de Agerpres.

"Angajamentele pe care le obţinem de la companiile investigate pentru îmbunătăţirea mediului concurenţial, împreună cu sancţiunile pe care le dăm şi studiile utile asupra pieţelor pe care le facem, ne vor conduce de la urmărirea relativ mecanică a legii pentru a ne asigura dacă s-a încălcat sau nu Legea, spre o instituţie care contribuie efectiv la funcţionarea pieţelor", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, prezentând bilanţul anului trecut.

În 2010, Consiliul Concurenţei a aplicat "cele mai mari amenzi din istoria sa", mergând spre limita superioară permisă, respectiv 10% din cifra de afaceri, a spus Chiriţoiu.

Amenzi de 15 ori mai mari în 2010

Amenzile din 2010 au totalizat 132,5 milioane lei (circa 31,5 milioane euro), fiind sancţionate 49 de întreprinderi şi o asociaţie. De exemplu, Compania Naţională Poşta Română (24,06 milioane euro), Raiffeisen Bank SA (3,4 milioane euro), 14 agenţi economici din piaţa administrării private a fondurilor de pensii obligatorii lei (1,2 milioane euro), şapte agenţi economici care au participat cu oferte trucate la o licitaţie organizată de către CNPAS (aproximativ 980.000 euro), CECCAR (aproximativ 950.000 euro, reprezentând 9,2% din cifra de afaceri), 21 de firme de taximetrie din Constanţa şi Timişoara (circa 155.000 euro).

Cu un an în urmă, valoarea cumulată a amenzilor a fost de 8,7 milioane lei, de peste 15 ori mai mică.

O premieră pentru Consiliul Concurenţei a constituit-o depistarea şi sancţionarea unui cartel, folosind "politica de clemenţă". Astfel, cele două companii de taximetrie din Timişoara care au sprijinit investigaţia au fost tratate cu "clemenţă'" - una dintre ele beneficiind de imunitate totală, iar cealaltă, de reducerea cu 50% a amenzii.

În 2011, preşedintele Consiliului Concurenţei a arătat că investigarea pieţei energiei va fi "una dintre priorităţile acestui an", dar mai înainte vor fi finalizate investigaţiile mai vechi de trei ani, şi anume cele privind sistemul bancar şi piaţa combustibilului.

În următoarele luni vor fi finalizate câteva cazuri de posibile practici anticoncurenţiale din piaţa farmaceuticelor, iar spre sfârşitul anului, altele privind partea de alimente (retail), a mai spus Bogdan Chiriţoiu.