CONSILII JUDEŢENE: Baronii PSD înfrânţi revin pe uşa din dos

CONSILII JUDEŢENE: Baronii PSD înfrânţi revin pe uşa din dos

PSD şi PNL au demarat negocierile pentru majorităţile locale. Consecinţa: baronii roşii rămân la butoane, deşi au pierdut.

PSD a demarat negocierile cu PNL pentru formarea de majorităţi locale. „Pentru noi, prioritare sunt înţelegerile cu PNL“, a declarat Mircea Geoană, după şedinţa conducerii PSD. Scopul acestor negocieri a fost explicat de Ion Iliescu: „Trebuie să blocăm PDL, să-l izolăm pe Băsescu“.

Izolarea începe de la Bucureşti, prin susţinerea lui Oprescu şi blocarea lui Blaga, dar continuă în toată ţara, ca la o repetiţie pentru toamnă, când se doreşte izolarea PDL în opoziţie şi formarea unei majorităţi guvernamentale PSD-PNL. Calculele făcute de conducerea PNL merg pe o idee asemănătoare cu a PSD, dar din motive diferite. Liberalii au ajuns la concluzia că trebuie să izoleze PDL, pentru că împart acelaşi electorat cu democratliberalii. Potrivit unor lideri PNL, un semnal din care să reiasă că PDL nu are şanse să exercite puterea ar avea ca efect un „transfer“ suplimentar de electorat de la PDL.

Prima alianţă PSD-PNL pentru izolarea PDL s-a făcut la Timiş. Liderii de filiale ale celor două partide, Ilie Sârbu, respectiv Liviu Borha, au fost primii care au semnat un protocol. În alianţă a intrat şi PNŢCD, prin primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. PSD va obţine un post de vicepreşedinte al CJ Timiş şi o funcţie de viceprimar la Timişoara. Liberalii s-au ales şi ei cu un post de vicepreşedinte al CJ, iar PNŢCD cu unul de viceprimar. Conţac a pierdut, dar contează Cea de-a doua alianţă este cea din Botoşani, negociată chiar înainte de alegeri. Cu toate că PDL a câştigat preşedinţia CJ, PSD şi PNL s-au aliat şi au împreună majoritatea şi controlul asupra judeţului. În urma înţelegerii, Constantin Conţac (PSD), care a pierdut şefia CJ, prinde un post de vicepreşedinte, iar celălalt revine liberalilor. În Botoşani, protocolul PSD-PNL prevede şi sprijinirea reciprocă a candidaţilor rămaşi în turul doi. Mai mult, în localităţile unde finala este disputată de PSD şi PNL, pierzătorul este consolat cu postul de viceprimar.

Prin aceste alianţe cu liberalii, baronii PSD care au pierdut alegerile caută nu doar izolarea PDL, ci mai ales să-şi menţină controlul asupra judeţelor pe care le-au condus timp de ani buni. Un alt exemplu este judeţul Dâmboviţa, fost fief PSD, câştigat acum de reprezentantul PDL, Florin Popescu. Pentru a răzbuna această înfrângere, social-democraţii au început discuţiile cu liberalii pentru formarea majorităţii în CJ.

Însumate, procentele celor două partide depăşesc necesarul de 50%. O situaţie similară este şi la Bistriţa- Năsăud, judeţ condus timp de mai multe mandate de PSD. PDL a câştigat de această dată şefia CJ, fără să aibă majoritate. Aceasta va fi formată de PSD şi PNL. Pe aceeaşi reţetă se încearcă majorităţi şi la Vaslui, Bihor, Prahova. Există şi majorităţi unice Premianţii localelor sunt acei candidaţi care au câştigat majoritatea pentru partidul lor, astfel că nu mai au nevoie de negocieri şi de aliaţi de la alte partide. În această situaţie este Marian Oprişan, care deţine majoritatea în CJ Vrancea. Şi PDL a câştigat în câteva judeţe majoritatea în CJ şi nu mai are nevoie de aliaţi. Cel mai spectaculos caz este Suceava, câştigat prin Gheorghe Flutur. Situaţii similare sunt în Alba, Arad şi Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News