Una din patru femei britanice suferă de căderea părului, oboseală și deficiențe la glanda tiroidă ca urmare a lipsei de fier din alimentație zilnică. Această problemă se datorează în primul rând a dietelor și restaurantelor vegane precum și a consumului deficitar de carne roșie.
Un studiu recent publicat în Marea Britanie a arătat că femeile mănâncă doar 47 de grame de carne roșie pe zi în timp ce medicii nutriționiști recomandă circa 70 de grame pe zi. Mai mult de un sfert dintre femei nu primesc suficient fier, expunându-se riscului de a fi obosite tot timpul, căderea părului, schimbările de dispoziție precum și la anemie, scrie dailymail.co.uk.
Aproximativ 27% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 ani nu reușesc să atingă un aport minim de fier recomandat. Anemia cu deficit de fier (IDA) este cea mai frecventă tulburare nutrițională din lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
În Marea Britanie, British Medical Journal sugerează că trei la sută dintre bărbați și opt la sută dintre femei suferă de AID, în timp ce una din zece femei din Marea Britanie are deficiențe la fier. Mai mult, în timp ce bebelușii au nevoie de fier pentru a crește, cercetările sugerează că între 15 și 40% ar putea să nu primească fierul de care au nevoie, iar dacă aceștia sunt alăptați, aceasta ar putea fi datorită dietei mamei. ”Acest lucru presupune că toată lumea trebuie să mănânce mai puțină carne roșie și prelucrată atunci când, de fapt, un astfel de sfat se aplică numai celor care consumă mai mult carnea roșie și prelucrată, în primul rând”, a spus nutriționisul dr. Emma Derbyshire.
La rândul său, dr. Gill Jenkins a declarat că deficitul de fier din alimentația zilnică a femeilor din Marea Britanică ar putea fi acoperit prin consumul de legume bogate în fier, cum ar fi leguminoasele și spanacul.
”Spanacul este bun pentru tine dar ar trebui să mănânci o roabă plină de spanac pentru a-ți obține cerințele de fier în fiecare săptămână. Pe de o parte, văd deficiențe de fier și anemie la femeile aflate în premenopauză care au pierdut sânge menstrual și au nevoie de mai mult fier. Dar, de asemenea, o văd din ce în ce mai mult la fetele adolescente care au citit articolele unde se precizează faptul că carnea este proastă pentru ei și așa că o taie și atunci când văd oboseala, pierderea părului, schimbările de dispoziție. Simptom al deficitului de fier”, a spus dr. Jenkins. Alte simptome ale deficienței de fier și anemiei includ pielea palidă, pleoapele superioare și inferioare palpabile, senzația de furnicături la nivelul picioarelor, amețeli, slăbiciune și dificultăți de respirație, precum și umflarea sau inflamarea limbii. Urmărirea aportului de fier este crucială dacă doriți să aveți un copil, deoarece infertilitatea poate fi legată de deficiența de fier. ”Dar o bucată bună de carne slabă vă va satisface pofta de mâncare și va suprima foamea mult mai mult decât carbohidrații sau legumele. Carnea durează mai mult pentru a digera și, prin urmare, arde mai multe calorii în timp ce proteina din carne ajută la menținerea oamenilor mai plini de timp decât mănâncă doar carbohidrați cu legume, care pot lua adesea un timp mai scurt de digerat, lăsându-vă foame din nou mai repede”, a conchis dr. Derbyshire.