Congresul SUA a votat marţi adoptarea de sancţiuni împotriva gazoductului rus Nord Stream 2, proiect acuzat de Washington că sporeşte influenţa Moscovei în Europa, dar considerat de promotorii săi ca fiind strategic pentru aprovizionarea Europei.
Sancţiunile, denunţate de Uniunea Europeană, vizează companiile care colaborează la construirea în Marea Baltică a acestui gazoduct, care ocoleşte în special Ucraina - ţară aliată Occidentului, şi prin care trece până acum o mare parte din gazul rus.
Textul, votat în Senat cu o foarte mare majoritate (86 pentru, 8 împotrivă) a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor şi urmează să fie promulgat de preşedintele american Donald Trump, un opozant ferm al proiectului rus, transmite Agerpres.
Măsura îşi propune să blocheze finalizarea lucrărilor la acest gazoduct, construit deja în proporţie de 80% şi care urma să intre teoretic în funcţiune la sfârşitul acestui an. Gazoductul urmează să permită dublarea livrărilor de gaz natural rus spre Germania, un beneficiar major al proiectului.
Pentru Washington şi aliaţii săi ucrainean şi polonez, gazoductul va creşte dependenţa europenilor de gazul rus şi va consolida astfel influenţa Moscovei.
Nord Stream 2 este ''o ameninţare la adresa securităţii energetice europene şi o provocare a guvernului rus'', a afirmat senatorul republican Jim Risch.
Uniunea Europeană şi Berlinul au denunţat sancţiuni care vizează companii legitime şi care reprezintă o ingerinţă americană în politica energetică europeană.
Sancţiunile includ îngheţarea bunurilor şi revocarea vizelor americane pentru antreprenorii care au legătură cu gazoductul Nord Stream 2.