Conflictul între primarul Ceban și asociația „Concordia” a ajuns în instanța supremă

Sursa foto: Colaj EvZ

Chișinău. Litigiul între Asociația „Concordia” și primarul Ion Ceban a ajuns la etapa finală. Curtea Supremă de Justiție urmează să se pronunțe asupra admisibilității recursului depus de către organizația internațională de caritate.

Procesul Concordia vs Ion Ceban,  la Curtea Supremă

Curtea Supremă de Justiție/ Sursa foto: EvZ

Istoria Concordia la Chișinău a început în anul 2004. Este anul în care asociația a decis să dezvolte servicii sociale în capitală. Atunci, organizația a cumpărat un imobil pentru care deține drept de proprietate. Ulterior, a obținut de la primărie dreptul de utilizare a terenului aferent.

Pe parcurs, a extins suprafața imobilului, ocupând o parte din terenul pentru care avea doar permisiunea de folosință. În 2021, a solicitat Primăriei acordul de a-l privatiza, dar demersul a fost respins. Un an mai târziu, organizația s-a adresat personal primarului general, Ion Ceban, dar demersul a fost respinsă repetat.

Conform Primăriei, terenul adjudecat este parte din nucleul istoric al municipiului Chişinău și nu poate fi privatizat. Și prima instanță, și Curtea de Apel, au admis motivarea prezentată de municipalitate. Concordia a apelat la instanța supremă, în speranța unei decizii favorabile.

Ministerul Muncii dă pe mâna Concordia pregătirea lucrătorilor sociali

Ministrul Alexei Buzu, în vizită la Concordia/ Sursa foto: concordia.md

În februarie curent, Bernhard Drumel, CEO Concordia Internațional și Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, au semnat un Memorandum de Înțelegere.

Aceștia își propun să organizeze mai multe acțiuni menite să contribuie la dezvoltarea capacităților la scară largă a lucrătorilor din domeniul social din Republica Moldova. Implementarea se va realiza prin intermediul Concordia Academia, care este acreditată la nivel european pentru a oferi cursuri în domeniul formării diferitor specialiști din domeniul social.

Asociația Concordia Moldova este parte a Concordiei Internaţional, cu sediul la Viena. Își desfășoară activitatea în peste 30 de localităţi din Republica Moldova, având în gestiune mai multe case de copii de tip familial și centre comunitare de asistenţă socială. Proiectele sunt finanţate din donaţiile acumulate.