Conflicte între romii din România, pentru "demarcarea teritoriilor" în Helsinki

Conflicte între romii din România, pentru "demarcarea teritoriilor" în Helsinki

O dispută asupra unor teritorii ale cerşetorilor romi din România a escaladat într-o încăierare de proporţii, luni noaptea, în piaţa din faţa gării din Helsinki, scrie într-un reportaj cotidianul finlandez Helsingin Sanomat, citat de Agerpres.

Cerşetorii din Helsinki duc o luptă continuă pentru "teritoriile" lor în capitala finlandeză. De exemplu, locurile de cerşit din centrul capitalei sunt deţinute de romi din judeţul Gorj, în timp ce cartierul Itäkeskus aparţine cerşetorilor din Transilvania, iar muzicanţii ce cântă lângă principala linie de cale ferată ce merge spre nord sunt moldoveni, relatează Marjatta Vesalainen, care lucrează la Centrul de zi pentru romi în cartierul Sörnäinen din Helsinki.

Teritoriile s-au format în timp, iar disputele asupra lor apar de multe ori între imigranţi din diferite zone şi, uneori, aceste conflicte pot degenera în conflicte directe. Reguli nescrise

Acordeonistul Emil Călin-Vasile, care a venit la Helsinki din Moldova, spune că locul lui este în districtul Hakaniemi. "Este o regulă nescrisă. Toată lumea ştie că aici este locul meu. Atunci când sunt o mulţime de cerşetori în centrul oraşului, muzicanţii nu pot merge acolo. Acum nu sunt mulţi cerşetori în centrul oraşului şi putem merge să cântam şi acolo", spune Călin-Vasile.

În noaptea de duminică spre luni, şapte romi din România au urmărit o maşină în care se aflau doi fraţi români. Urmărirea s-a încheiat când grupul de romi a spart parbrizul maşinii respective, atacându-i pe unul dintre ei cu răngi şi bâte. Poliţia a arestat şapte persoane. Potrivit inspectorului de poliţie Petri Juvonen, bătaia a fost legată de teritorii. Victima a ajuns la spital. Nimic special

Luni, romii s-au dus la Centrul de primire de zi din cartierul Sörnäinen şi au minimalizat gravitatea incidentului, descris de poliţişti ca fiind unul extrem de violent.

"Nu este nimic special. Unii oameni s-ar putea lua un pic la bătaie, dar ajung la o înţelegere mai târziu. Noi nu suntem la fel cu cei care aruncă bombe. Uneori ne înfuriem, dar apoi ne pupăm şi ne împăcăm", a afirmat un bărbat care ştia despre romii reţinuţi.

Ne puteți urmări și pe Google News