Conferinţele CAPITAL: Dacă privaţii ar face controlul la vamă, dispare o evaziune de 18 mld. euro

Dacă screeningul de la Vamă, care controlează fluxul de intrare şi ieşire a mărfurilor din ţară, ar fi externalizat, ceea ce ar însemna ca firme private să scaneze ce intră şi ce iese din România, s-ar stârpi o evaziune de 18 miliarde de euro anual, a spus astăzi Ionel Blănculescu, secretarul general al Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, la conferința "Întreprinderile mici și mijlocii, motorul unei economii stabile", organizată de revista Capital.

"Dacă în buzunarul evazioniştilor există un plus, în buzunarul dumneavostră e un minus. Măsurile propuse de către Consiliu presupun externalizarea unor servicii ale statului", a mai spus Blănculescu în cadrul conferinței Capital. 

O altă propunere este realizarea unei interconectări a caselor de marcat, conectate la reţeaua Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Potrivit lui Blănculescu, procesul de absorbţie a fondurilor europene poate fi eficientizat. "În domeniul absorbţiei fondurilor europene am constatat ca la 19,2 mld. de euro fonduri structurale, România are proiecte de 1 mld. de euro. Din acest punct de vedere, 40 la sută din proiectele depuse sunt proiecte balast, care le împiedică pe celelalte 60%. Aceste proiecte balast trebuie îndepărtate", a comentat secretarul Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri. Nou model de creştere economică

"Ne-am concentrat pe măsuri de creştere economică ce vizează şi aspecte de fiscalitate. Considerăm esenţială crearea unui model de creştere economică. România pluteşte fără nicio direcţie. Una dintre ideile utopice aţi auzit-o ieri: suprataxarea profiturilor companilor petroliere fără nicio analiză prealabilă", a spus Blănculescu.

Potrivit acestuia, este necesar ca în 2012 să existe o dezbatere pentru modelul de creştere economică a României. "Din anul 2013 ar trebui să asistăm poate la un buget multianual şi la măsuri fiscale potrivite. Am asistat la un Forum la Varşovia şi am constatat de ce Polonia a trecut fără probleme prin criză. Am înţeles cât de departe este Romania de această realitate normală", a mai spus Blăculescu.

În opinia sa, România exploatează ineficient potenţialul IMM-urilor. "Domeniul IMM-urilor este calul de bătaie al tuturor. Nu trebuie să ne aşteptăm la evoluţii spectaculoase. Evoluţiile vor fi aproape de zero. IMM-urile, deşi sunt o forţă, nu sunt considerate o forţă de cei care sunt vremelnic la putere. Dacă marile corporaţii reuşesc prin AmCham sau CIS (Consiliul Investitorilor Străini) să fie foarte percepute când solicită ceva, IMM-urile când cer ceva se spune: sunt de-ai noştri", a comentat economistul.