Dezacord în USL: grevă parlamentară sau demisie

Conducerile celor trei partide din opoziție s-au întâlnit, la Parlament, pentru a stabili la ce acțiuni vor recurge în cadrul ședinței de plen. O parte a reprezentanților opoziției a propus o grevă parlamnetară, cealalată parte a optat pentru o demisie în bloc a parlamentarilor. La începutul ședinței, Victor Ponta a anunțat că liderii USL se vor întâlni, miercuri, cu ambasadorii țărilor UE acreditați la București pentru a le explica punctul de vedere al opoziției în legătură cu situația din țară.

UPDATE 5. Partidele componente ale USL nu au reușit să stabilească o strategie comună. Liberalii și conservatorii nu sunt de acord cu ideea grevei parlamentare, în timp ce pesediștii nu vor să audă de demisia în bloc a Opoziției din Parlament. UPDATE 4. Reuniunea Birourilor Politice ale PSD, PNL şi PC, care a avut loc la Palatul Parlamentului, s-a încheiat. Victor Ponta nu a dorit să facă declarații, precizând că va spune "ceea ce are de spus în plen". Potrivit unor surse politice, reprezentanții opoziției nu au ajuns la un acord, o parte cerând grevă parlamnetară, cealaltă parte o demisie în bloc a parlamentarilor. UPDATE 3. Liderii USL vor să recurgă la grevă parlamentară, urmare a refuzului coaliţiei de guvernare de a accepta solicitările opoziţiei UPDATE 2. Marian Vanghelie a susținut că trebuie încercată o nouă moțiune de cenzură, urmată de o grevă parlamentară și de noi ieșiri în stradă. "Este un punct de vedere personal, în prezent nu s-a luat nicio decizie, se analizează", a spus Vanghelie, care a făcut un apel la coerență în USL pentru că altfel oamenii nu mai înțeleg ce se întâmplă. Întrebat ce șanse are să treacă o moțiune de cenzură, Vanghelie a mutat deznodământul acestei acțiuni în zona unor parlamentari ai puterii, sugerând că, în contextul protestelor de stradă, unii aleși ar putea sprijini demersul opoziției. Cât despre demisia în bloc a parlamentarilor, Vanghelie a avertizat că atât timp cât cei de la PDL nu-și depun demisia "riscăm să avem un parlament ocupat în proporție de 90% de PDL după alegerile parțiale".  UPDATE 1. La această oră, în birourile reunite ale PSD și ACD se discută despre o posibilă demisie a parlamentarilor, propunerea venind din partea liberalilor.

Potrivit unor surse din cadrul USL, liberalii ar dori ca social-democrații să propună, astăzi, în cadrul sesiunii extraordinare ca toți parlamentarii, inclusiv cei ai puterii să-și dea demisia.  Social democrații nu agrează soluția propusă de liberali de teamă că dacă ar face un asemenea pas, parlamentarii puterii nu și-ar da demisia iar parlamentarii opoziției s-ar trezi în fața unor alegeri parțile și nu anticipate. "Ne-am adunat aici să demonstrăm că suntem uniți, să analizăm ceea ce se întâmplă în stradă și să dăm niște răspunsuri. Lucrurile cerute de oamnii din stradă sunt cerute și de noi de ani de zile", a spus liderul PNL, Crin Antonescu, îniante de începerea ședinței Birourilor Politice ale PNL, PSD şi PC. "Boc vine cu minciuni gogonate"

În ședință urmează să se decidă calendarul acţiunilor USL pentru următoarea perioadă, reprezentanţii celor trei partide urmând să discute inclusiv dacă demisia parlamentarilor opoziţiei este o soluţie. "Vreau să profit să vă spun faptul că suntem absolut uliţi şi indignaţi de modul în care atunci când vrem să discutăm lucruri serioase, Emil Boc vine cu o minciună gogonată. A spus că opoziția a cerut sâmbătă tăierea fondurilor UE. Nici vorbă de așa ceva. În mod sigur vom critica guvernul Boc pentru că în loc să cheltuie 20 de miliarde de euro de la UE, ne-a împrumtat 20 miliarde de la FMI", a spus și liderul PSD, Victor Ponta. Totodată, liderul PSD a anunțat că, miercuri, liderii USl vor avea o întâlnire cu ambasadorii țărilor UE acreditaţi în România. CITIŢI ŞI:

  • Adrian Năstase: Demisia parlamentarilor USL nu conduce la alegeri anticipate
  • Victor Ponta: Demisia parlamentarilor USL e ultima soluţie. Finalul crize e sigur: Vor pleca Guvernul Boc şi Traian Băsescu