Un proiect de regulament al BNR, pus în dezbatere publică până la începutul lui iulie, propune reguli mult mai dure pentru bănci și instituții financiare nebancare, la acordarea de credite.
Astfel, atunci când creditorul va calcula rata pe care își permite să o plătească clientul, va trebui să aibă în vedere toate cheltuielile lunare ale acestuia. De abia după ce scade cheltuielile din venitul clientului, se va putea calcula rata pe care și-o permite. La capitolul cheltuieli vor fi incluse nu doar cele cu utilitățile, ca până acum, ci și cele cu taxele, impozitele, asigurările etc. Existând mai multe cheltuieli lunare, rata pe care și-o permite clientul va fi mai mică.
Apoi, pentru a se asigura că un client poate rambursa creditul, banca va verifica posibilitatea acestuia de plată periodic. Verificarea se va face și apelând la „surse independente”, așadar nu doar la Fisc și la informațiile furnizate de client. Rămâne de văzut ce se înțelege prin surse independente. Pe de altă parte, noul regulament prevede condiții stricte pentru cei care acordă creditele. Dacă până acum consilierii bancari erau cu atât mai bine plătiți cu cât dădeau mai multe împrumuturi, pe viitor regulile se schimbă. Regulamentul va impune băncilor ca veniturile consilierilor să nu depindă de „ numărul sau ponderea solicitărilor de credit acceptate”. Noul regulament va trebui aplicat de bănci în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial