Condimentul care luptă cu demenţa

Cei care consumă curry de două sau de trei ori pe săptămână ar putea fi feriţi de Alzheimer sau de altă formă de demenţă, este concluzia unui studiu prezentat în cadrul unei conferinţe susţinute la Colegiul Psihiatrie din Statele Unite.

Secretul constă în una dintre componentele acestui condiment, şi anume curcumin, cel despre care se crede că previne răspândirea la nivel cerebral a proteinelor amiloyd. Odată ajunse în fibrele nervoase, acestea contribuie la degradarea cerebrală, producând, ulterior, diferite forme de demenţă.

În acest sens, profesorul Murali Doraiswamy, de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, este de părere că, în cazul în care este consumat de două sau de trei ori pe săptămână, curry poate micşora considerabil riscul declanşării demenţei.

Reuşită în laborator

Studiile efectuate pe animale au dovedit că, după ce cobaii cu leziuni cerebrale de tipul demenţei au fost hrăniţi cu alimente care conţineau curry, s-a constatat estomparea acestor afecţiuni până la dispariţie.

"Următorul pas este să efectuăm teste asupra bolnavilor de Alzheimer, astfel încât să depistăm care este efectul pe care curcumin-ul îl are şi asupra lor", a spus Doraiswamy.

"Dacă urmezi un regim alimentar corect, faci multe exerciţii fizice şi mănânci curry în mod regulat, poţi fi ocolit de Alzheimer", a mai spus profesorul american.

Terapie şi dietă

Cercetătorul a subliniat că doar prin consumul de curry, fără o dietă echilibrată, "nu poate fi evitată apariţia demenţei". Acesta a mai anunţat că intenţionează să inventeze o pastilă care să aibă printre substanţele din compoziţie şi curry.

În plus, Rebecca Wood, reprezentantă a Centrului de Cercetare pentru Alzheimer, a menţionat că persoanele care au această boală ar trebui să consume o mare cantitate de alimente condimentate de curry pentru a-şi putea asigura cantitatea de curcumin necesară vindecării.

"Un astfel de tratament ieftin, accesibil şi sigur ar putea aduce modificări substanţiale în viaţa a mii de persoane afectate de diferite tipuri de demenţă", este concluzia specialiştilor.