SCANDAL CU FONDURILE PENTRU TRATAMENTE ÎN STRĂINĂTATE. "Banii se scurg către o filieră din Israel"

Români bolnavi de leucemie care pot fi trataţi în ţară pierd luni importante căutând bani pentru găsirea unor donatori în bazele internaţionale de celule stem. În acelaşi timp, fondurile Ministerului Sănătaţii pentru tratamente în strănătate au ajuns să se scurgă către o filieră ce duce la anumite clinici din Israel.

Avem medici capabili să facă transplanturi de celule stem de la donatori neînrudiţi pentru bolnavii cu leucemie, avem dotări pentru a fi trataţi, avem acces la baza internaţională unde se caută donatori, fiindcă a noastră nu este încă funcţională, însă lipsesc banii pentru a se plăti analizele şi transportul celulelor de la donatori, circa 15.000-20.000 de euro de pacient. Totul, în condiţiile în care acelaşi transplant făcut în străinătate ajunge la 150.000 de euro.

"S-a creat o filieră în care se scurg banii Ministerului"

Dumitru Comănescu, 62 ani, suferă de sindrom mielodispolazic - anemie refractară cu exces de blaşti, boală ce evoluează galopant spre leucemie. Din 2008 umblă prin spitale, iar acum a ajuns să facă un contract de sponsorizare pentru a face rost de banii necesari căutării unui donator. "Am muncit 41 de ani şi toate viaţa nu cred că am fost o săptămână în spital. Singura mea şansă este un transplant. Vreau să îl fac în ţară, însă asigurările nu plătesc şi căutarea unui donator pentru mine", se plânge bărbatul.

A făcut dovada că are bani şi au început căutările. Au fost deja identificaţi doi donatori în Germania care şi-au manifestat intenţia de a-l ajuta. Zeci de pacienţi sunt în situaţii apropiate.

"Dacă Ministerul Sănătăţii ar aproba alocarea a aproximativ 20.000 euro pe pacient pentru căutarea donatorului, ar reduce cu cel puţin o treime costurile pentru un transplant de la un donator neînrudit, având în vedere că pentru un transplant în străinătate, MS achită 150.000 euro. Acum, toţi pacienţii ce au nevoie de un transplant de celule stem de la donator neînrudit sunt trimişi la o clinică în Israel, creându-se o filieră în care se pare că se scurg banii MS. Am cerut rezolvarea situaţiei în mai multe rânduri, fără succes", reclamă Carmen Uscatu, reprezentant al Asociaţiei "Salvează Vieţi".

Pentru că au fost câteva situaţii în care s-a găsit donator, însă familiile nu au mai plătit, medicii de la Centrul de Transplant Medular Timişoara au ajuns să condiţioneze căutarea unui donator străin de prezenţa în contul bolnavilor a cel puţin 15.000 de euro. "E imoral să ceri banii necesari nu transplantului, pe care îl facem gratuit, ci pentru investigaţiile donatorului, recoltare şi transport." DR. MARGIT ŞERBAN, şeful Centrului de Transplant Medular Timişoara Citiţi şi:

  • Prima bancă de stat de celule stem