CONDAMNAŢI la BEZNĂ. Electrica SA taie din investiţiile în modernizarea reţelelor de distribuţie a curentului

Reducerea investiţiilor Electrica vine pe fondul OUG 114, în condiţiile în care românii se confruntă cu cele mai multe “pene” de curent pe cap de locuitor din Europa

Societatea Electrica SA va investi anul acesta în reţeaua de distribuţie cu 35% mai puţin decât în 2018, a anunţat ieri Corina Popescu, CEO al Electrica. Totuşi, ea a ţinut să sublinieze că suma de de 608 milioane de lei dedicată investiţiilor în reţeaua de distribuţie este cu aproximativ 43% mai mult decât obligaţia impusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). "Faţă de nivelul minim de investiţii impus de ANRE prin metodologia de distribuţie, respectiv cel puţin nivelul amortizării reglementate, Electrica are planificate puneri în funcţiune de investiţii în 2019 cu peste 43% mai mult. Vorbim despre peste 600 milioane lei puneri în funcţiune de investiţii la nivelul celor trei operatori de distribuţie din cadrul grupului pentru anul 2019", a spus Popescu. Nivelul de investiţii planificat pentru acest an este însă mai mic decât cel de anul trecut, de 900 de milioane de lei în total pentru cele trei distribuţii, dar şi faţă de cel din 2017, care a fost de aproximativ 750 de milioane de lei.

563 minute de beznă pe an

Asta în condiţiile în care, potrivit ultimului raport privind starea reţelelor electrice din Europa publicat de Comisia Europeană şi realizat de VVA Consultant, Copenhagen Economics, Neon şi Deloitte, fiecare consumator de energie electrică din România stă în beznă, în medie, 563 de minute pe an, din cauza penelor de curent. În acest “clasament” România este lider continental, ca şi în cel al “penelor de curent” pe cap de client, 5,5 pe an, pe locurile doi şi trei fiind Malta şi Letonia, cu 3,9 şi, respectiv, 3,8 astfel de incidente, în condiţiile în care media europeană este de 1,9.

Reducerea investiţiilor ce vor fi făcute de companiile de energie în 2019 era previzibilă după apariţia OUG 114/2018 care instituie o taxă mărita de 2% din cifra de afaceri. De altfel, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) atrăgea atenţia, chiar înainte de oficializarea ordonanţei 114: “Capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic”.

 

ANRE e mulţumit cu doar 1,6 miliarde lei investiţii la nivelul întregii ţări

 

"În aplicarea cadrului de reglementare prin care au fost stabilite obligaţii ferme pentru operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari pentru realizarea investiţiilor asumate, aceştia au transmis la ANRE planurile de investiţii pentru anul 2019. Din situaţiile transmise, rezultă că cei opt operatori concesionari si-au propus să realizeze investiţii în valoare totală de circa 1,6 miliarde lei. Acest efort investiţional va ţinti, în proporţie de 90%, reţeaua electrică de distribuţie, în care se vor realiza lucrări de retehnologizare constând în înlocuirea echipamentelor uzate fizic şi moral, lucrări pentru reducerea pierderilor proprii tehnologice şi îmbunătăţirea calităţii serviciului, precum şi lucrări pentru extinderea de reţea. Un segment semnificativ din investiţii este dedicat implementării de sisteme de măsurare inteligentă, pentru care operatorii au alocat o valoare totală de circa 75 milioane lei, ceea ce reprezintă un procent de 6% din valoarea investiţiilor programate în anul 2019", se menţionează într-un comunicat al ANRE.