Un concurs pentru ocuparea unei poziții de conferențiar universitar la Facultatatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj a fost anulat definitiv de către Curtea de Apel Cluj după ce s-a înregistrat un șir de grave nereguli.
În urma acestui concurs, persoana propusă de comisia de examen să fie numită conferențiar universitar a fost candidatul clasat pe locul al doilea. Acesta nu avea lucrări publicate în domeniul în care ar fi urmat s activeze în calitate de conferențiar și nici lucrări cotate ISI, necesare la dosarul de promovare.
Concursul a avut loc pe 29 ianuarie 2014, singurii candidați înscriși fiind lectorii universitari Cristina Boța și Victor Oprean, ambii de la FSEGA. După analizarea lucrărilor și a celorlalte obligații legale (publicarea de cărți sau articole cotate ISI), Cristina Boța a obținut un rezultat de 335,86 puncte, iar condacandidatul său, Victor Oprean, doar 122,47 puncte.
Cu toate acestea, comisia de concurs a propus ca „ocuparea postului vacant pentru care s-a organizat concursul să fie făcută de dl. Victor Oprean”, deși obținuse un punctaj de aproape trei ori mai mic.
Ciudățeniile din timpul concursului
Surse avizate din FSEGA Cluj susțin că înainte cu o săptămână de organizarea acestui concurs, doi dintre cei cinci membri ai comisiei de concurs s-au retras în mod subit, fiind înlocuiți. După concurs, s-a aflat că trei membri, toți de la facultăți de profil din alte orașe ale României, au votat în favoarea candidatului Victor Oprean, în timp ce ceilalți doi, de la FSEGA Cluj, au votat cu lectorul universitar Cristina Boța.
Potrivit unor surse universitare, candidatul Victor Oprean a fost susținut puternic de un fost candidat la funcția de deputat în Parlamentul României, în prezent profesor universitar la FSEGA CLuj Napoca.
Contestații și decizii bizare
În fața acestei nedreptăți, Cristina Boța a depus o contestație la Senatul UBB, fără succes, deoarece acest for a respins contestația.
Cristina Boța se plânge:
„Nu mi-au spus care anume prevedere din regulamentul de concurs nu a fost respectată. Ulterior, UBB a revizuit regulamentele de concurs pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.”
În luna aprilie 2014, după ce lectorul Boța a deschis un proces prin care solicita obligarea UBB la reluarea procedurii de concurs și numirea ei în funcția de conferențiar universitar, Senatul Universității a luat decizia anulării concursului.
„Senatul a dispus invalidarea concursului. Există o decizie în acest sens”, a declarat Paul Fărcaș de la Babeș-Bolyai. În cazul de față, singura concluzie a Senatului UBB a fost că s-a încălcat metodologia de concurs.
Justiție cu interese
Tribunalul Cluj i-a dat dreptate lectorului Cristina Boța și a dispus reluarea procedurii de concurs. Ulterior, la apel, Curtea de Apel Cluj, a luat decizia de a anula definitiv acest concurs și de a nu dispune continuarea procedurii de numire a lectorului Boța.
Culmea, unul dintre judecătorii din completul de judecată de la Curtea de Apel Cluj, magistratul Liviu Ungur, a predat un curs la FSEGA în perioada anilor 2013 și 2014, de unde a încasat suma de 27.000 de lei.
În cadrul acestui proiect, cu finanțare europeană, susțin surse avizate, verificatorul era lectorul Victor Oprean, adică persoana care a avizat pentru conformitate și legalitate toate procedurile derulate, inclusiv cursurile ținute de judecătorul Liviu Ungur.
”În proces am formulat cerere de recuzare pentru aceste motive, dar ne-a fost respinsă”, afirmă lectorul Cristina Boța.