Ministerul Afacerilor Externe organizează concurs pentru ocuparea a 40 de posturi diplomatice.
Potrivit anunţului MAE, la concurs poate participa orice persoană care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: are dreptul să ocupe o funcţie publică, nu face parte din partide politice, a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei, cunoaşte două sau mai multe limbi străine, dintre care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză, are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de act medical de specialitate, nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni, nu este incompatibilă cu dobândirea calității de membru al Corpului diplomatic și consular al României. Dosarele de înscriere la concurs vor fi depuse până pe 17 martie.
Profesorul universitar Radu Carp, fost director general al Institutului Diplomatic Român, consideră că iniţiativa organizării concursului este salutară, fiind nevoie de o primenire continuă a corpului diplomatic. Însă, atrage atenţia că vechile probleme birocratice, care au fost semnalate mereu când s-au organizat astfel de concursuri, indiferent de cine a fost ministru, revin şi de data asta: “Nu este definit vreun domeniu de activitate în care vor lucra cei care vor fi angajaţi, trebuie să ai expertiză în orice, de la drept internaţional la America Latină. Sensul acestei "deschideri" este atragerea cât mai multor candidaţi pentru a spune ulterior "au fost x pe loc, selecţia a fost dură şi deci...obiectivă!".
Acelaşi scop stă şi la baza definirii condiţiilor de studiu. Deşi există multiple specializări de relaţii internaţionale care ar putea fi luate în calcul, cu excluderea altor filiere de pregătire, se cere la acest concurs a avea doar o diplomă de licenţă. Astfel, sute de absolvenţi vor fi atraşi să participe la concurs. De ce din comisiile de concurs nu fac parte (nu au făcut şi nici nu sunt perspective pe viitor) reprezentanţi ai centrelor universitare cu experienţă în formarea pe domeniul relaţiilor internaţionale? Se va argumenta probabil că este nevoie de girul practicienilor, nu este o admitere la doctorat...atunci de ce nu se indică în ce domenii vor lucra cei admişi la acest concurs? Sunt mai multe lucruri de spus şi despre bibliografie, aceeaşi în ultimii 50 de ani, cu variaţii nesemnificative, fără legatură cu ce se scrie în domeniu şi cu cunoştiinţele necesare unui diplomat, însă este cazul să nu punem atâtea întrebari simultan. Nu vor pune mulţi aceste întrebări, în speranţa că vor fi chemaţi să joace vreun rol sau pentru că nu este bine să te pui rău cu cei care împart resurse, materiale ori simbolice. Aş adresa o singură întrebare tuturor participanţilor la acest concurs: de ce MAE este organizat dupa o HG, iar o instituţie subordonată după o lege?”.