Fondul Monetar Internațional și-a încheiat misiunea tehnică în România. Concluziile vizitei FMI încep cu atuurile economiei românești și se încheie cu zonele sensibile. Activitatea economică se menține puternică, șomajul este la minime istorice, iar presiunile inflaționiste au depășit punctul maxim.
Reprezentantul FMI a declarat că sănătatea sistemului financiar românesc s-a îmbunătățit, dar trebuie menținută tendința de întărire a politicii monetare. Fondul recomandă un proces de creștere în continuare a dobânzii-cheie. Soluția găsită până acum de BNR a fost aruncarea unor sume mari de bani în piața bancară pentru întreținerea lichidității.
Misiunea Fondului Monetar Internațional a vorbit despre nevoia de consolidare fiscală. Deficitul bugetar a crescut, un model prociclic care vulnerabilizează economia românească în fața unor posibile șocuri interne sau externe. Analiza FMI anticipează că vor fi probleme legate de încadrarea, chiar anul acesta, în ținta de deficit bugetar.
Structura cheltuielilor publice se îndreaptă către cheltuielile rigide în detrimentul investițiilor publice. Se recomandă ca bugetul pe anul viitor să vizeze deficite mai mici, în ton cu angajamentele asumate în fața Comisiei Europene. Totodată, deficitele mai mici au darul de a ține sub control datoria publică.
FMI recomandă și creșterea absorbției de fonduri europene, investiții în infrastructură, aplicarea guvernanței corporative la companiile de stat și la fondul suveran de investiții.
Reprezentanţii forului atrag atenția asupra faptului că guvernul ar trebui să reevalueze creșterile de pensii și salarii prin prisma implicațiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilității fiscale și asupra creșterii economice pe termen lung, transmite RFI.