Produsul intern brut va continua să scadă şi anul acesta, cu 1,9%, însă România şi-a îndeplinit sarcinile asumate. Inflaţia ar putea ajunge la 8% la finele acestui an, însă va coborî la 3% în 2011.
Astfel, rata inflaţiei va depăşi şi anul acesta ţinta impusă de BNR, de 3,5%. Valoarea actuală a inflaţiei este de 4,38%, însă majorarea TVA la 24% a condus la creşterea preţurilor astfel că inflaţia va urca la aproape 8%.
"Anticipăm că inflaţia va atinge un maxim în următoarele luni, de 7,5-8%, dar că vom vedea o decelerare a inflaţiei până la 3% la finele anului viitor", a declarat şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, care a prezentat alături de Laurent Moulin, şeful delegaţiei Comisiei Europene (CE), concluziile negocierilor purtate cu oficialii români.
Pentru 2011, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3%.
"Guvernul şi-a făcut treaba"
Delegaţia formată din experţi ai FMI şi europeni a ajuns la concluzia că Executivul a îndeplinit sarcinile asumate prin acordul stand-by şi a aplicat măsurile convenite la ultima misiune de evaluare, din luna mai.
"Performanţele la sfârşitul lunii iunie au fost bune, astfel încât nu au fost necesare schimbări majore ale politicilor în timpul acestei misiuni de evaluare. În cel de-al doilea trimestru, s-a înregistrat o uşoară creştere a economiei, însă rezultatele pe trimestrul al treilea vor fi negative", a declarat Jeffrey Franks, care a adăugat că FMI şi-a revizuit previziunile privind mersul economiei interne, estimând o scădere de 1,9% anul acesta.
Printre factorii care întârzie revenirea economică se numără condiţiile regionale dificile şi incerte, inundaţiile şi faptul că România a trebuit să facă faţă unui proces de consolidare fiscală, care a frânat creşterea economică, a mai precizat Franks.
Oficialul FMI a punctat încă o dată necesitatea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene, pentru a crea o bază solidă pentru dezvoltarea economică a României.
"Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene trebuie să fie o prioritate în următorii doi ani", a subliniat şeful delegaţiei FMI. Anul viitor va fi mai bun
În 2011, PIB-ul României va creşte cu 1,5- 2%, consideră oficialii FMI şi ai Comisiei Europene.
"Estimarea noastră este că economia va creşte în 2011 cu 1,5%, dar se poate ajunge şi la 2%. Industria creşte, exporturile sunt pe creştere, însă consumul intern şi construcţiile sunt slăbite. Odată ce va trece impactul consolidării fiscale, vom vedea o creştere. Guvernul a luat măsuri extrem de dure, dar necesare. Trebuie să susţinem efortul de îmbunătăţire a colectării taxelor", a explicat Jeffrey Franks.
Pentru a se asigura bazele creşterii economice, investitorii au nevoie de stabilitate şi predictibilitate. În acest context, atât Jeffrey Franks, cât şi Laurent Moulin recomandă păstrarea sistemului actual de taxe anul acesta şi în 2011.
Pentru a creşte veniturile la buget, Guvernul trebuie să accelereze privatizarea companiilor la care statul deţine acţiuni. Companiile care nu pot fi aduse pe profit trebuie lichidate, apreciază Franks.
Anul viitor, mai spune Franks, economia va creşte, şi ca urmare a "meritului autorităţii de a ajusta sistemul fiscal şi de a reduce presiunea asupra sistemului de finanţe publice". Totuşi, pentru a păstra echilibrul bugetar, Guvernul trebuie să fie precaut atunci când acordă ajutoare de stat unor sectoare economice.
Totodată, "şomajul este la o rată mai bună decât ne aşteptam", consideră ofiacialul FMI. Potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), rata şomajului înregistrat la nivel naţional, la sfârşitul lunii iunie 2010, a fost de 7,44%, mai mică cu 0,23% decât cea din luna mai a anului 2010 şi mai mare cu 1,44% decât cea din luna iunie a anului 2009.
"Bugetarii vor pleca voluntar din sistem"
Şeful misiunii de evaluare a FMI a salutat eforturile Guvernului de a reduce personalul din sistemul public, aplicând politica "un angajat din 7 pleacă". Însă, Franks se aşteaptă ca numeroşi bugetari să nu fie concediaţi, ci să plece voluntar.
"Ponderea celor care vor fi concediaţi va fi destul de redusă. Un sistem public mai simplu va permite o salarizare mai bună. Fondul de salarii va trebui corelat cu măsurile de ajustare adoptate până acum. Reforma pensiilor ar trebui aprobată în curând şi va permite reducerea cheltuielilor publice începând cu anul viitor şi va asigura sustenabilitate sistemului public de pensii şi pentru generaţiile viitoare", a subliniat Jeffrey Franks.
Deficitul, în ţinta propusă
Şeful delegaţiei Comisiei Europene în România, Laurent Moulin, a precizat că "este nevoie de stabilitate. Orice zvon legat de modificarea fiscalităţii poate destabiliza economia". Însă, spune oficialul european, Guvernul a îndeplinit condiţiile pentru eliberarea unei noi tranşe din împrumutul acordat Românie, ceea ce este "un semn puternic de stabilitate macroeconomică".
De asemenea, Moulin a dat asigurări că implementarea măsurilor anticriză va fi suficientă pentru atingerea tinţei de deficit în 2010 şi 2011.
"Măsurile anticriză implementate vor fi suficiente pentru atingerea ţintei de deficit în 2010 şi 2011. În contextul unei dezvoltări mai puţin bune în domeniul economic ne aşteptăm ca activitatea să scadă în acest domeniu, dar ideea principală nu se schimbă. Vom avea o creştere economică în anul următor şi dincolo de 2011", a spus Laurent Moulin.
Astfel, misiunea a concluzionat că măsuri de austeritate par a fi suficiente pentru a se atinge ţintele convenite de deficit bugetar de 6,8% şi 4,4% din PIB (după metodologia cash) respectiv în 2010 şi 2011 (7,3% şi 4,9% din PIB după metodologia ESA). România îşi menţine angajamentul de a-şi reduce deficitul sub 3% din PIB în 2012. În acest context, România va primi cea de-a treia tranşă din programul UE de asistenţă a balanţei de plăţi în valoare de 1,2 miliarde de euro.
Băncile, afectate de recesiune
Sistemul bancar a fost afectat de recesiune, însă majorările proactive de capital decise de acţionari au ferit băncile de probleme, a precizat Franks.
"În cadrul întâlnirii cu bancherii de la Bruxelles au convenit ca flexibilizarea expunerii la 95%. Băncile străine şi-au manifestat intenţia de a-şi lărgi activităţile din România de îndată ce economia va începe să-şi revină", a declarat Franks, care a adăugat că BNR trebuie să rămână vigilentă pentru a ţine sub control efectele creşterii inflaţiei ca urmare a majorării TVA la 24%.