Concluziile Corpului de Control al primului ministru: Haos total în domeniul Sănătăţii! Nu se cunoaște nici măcar circuitul banilor veniți de la buget

Concluzii alarmante ale raportului de control al Corpului primului ministru privind verificările efectuate, în perioada ianuarie 2015 - iunie 2016, la Ministerul Sănătăţii, la spitalele în care au fost internate victimele de la Clubul Colectiv şi la Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti. Conform inspectorilor CCPM camerele de urgenţă din spitale sunt prost dotate şi sufocate de cazuri uşoare, personalul medical este puţin şi demotivat, iar DSP-ul nu are habar de gravitatea infecţiilor nosocomiale

De asemenea, verificările au indicat nereguli la toate nivelurile: de la Ministerul Sănătăţii care nu răspunde cererilor, la Direcţia de Sănătate Publică care nu face controale aşa cum ar trebui, până la personalul medical.

Spitalele funcţionează în clădiri vechi şi nu sunt dotate

Cele mai negre gânduri ale românilor despre sănătatea din România au fost confirmate în raportul inspectorilor CCPM. În spitale, numărul medicilor gata să acţioneze în caz de urgenţă este insuficient. Tot la nivelul unităţilor sanitare, inspectorii notează că ne tratăm în spitale care funcţionează în clădiri vechi, cu pereţi deterioraţi şi pavimente distruse. Aceste spaţii sunt supraaglomerate cu cazuri uşoare, tratate de medici demotivaţi şi care lucrează cu aparatură învechită.

Lucrurile nu sunt mai roz nici la Serviciul de Medicină de Urgenţă(SMU), din cadrul Ministerului Sănătăţii. Aceștia nu sunt de găsit când sunt chemaţi să dea explicaţii. SMU nu a monitorizat, evaluat şi controlat, în 2015, calitatea serviciilor medicale de urgenţă prespitaliceşti oferite de SMURD/SABIF/SAJ. Nici modul în care primesc bani, de la bugetul Ministerului, nu este cunoscut. Astfel, CCPM a concluzionat că acest serviciu, aşa cum este structurat în prezent, nu are capacitatea să-şi îndeplinească activităţile şi atribuţiile care îi sunt repartizate.

Direcţiile de Sănătate Publică, imune în faţa calamităţilor

Asistenţa medicală în caz de calamităţi, epidemii şi alte catastrofe a fost mai puţin controlată şi evaluată de DSMB, în perioada 2010-2016. Controalele din 2015- trimestrul I 2016, oricum puţine, au fost făcute superficial şi inconsecvent, iar înainte de cazul Colectiv inspecţiile erau şi mai îndoielnice. A fost necesară o tragedie naţională ca Direcţia de Sănătate din Bucureşti să afle despre infecţiile nosocomiale.

Soluţii propuse pentru Sănătate

După concluziile trase de inspectorii CCM, aceştia au făcut o serie de recomandări care ar putea însănătoşi sistemul medical, atât de bolnav, din România. Printre acestea se numără:

1. La nivel legislativ, eliminarea neconcordanțelor din legi.

2. Creşterea controlului calităţii serviciilor medicale prin creşterea rolului MS în monitorizarea şi controlul politicilor de sănătate, în conformitate cu direcțiile strategice de acțiune stabilite în Strategia națională de sănătate 2014-2020.

3. Analizarea activității SMU de către conducerea MS

4. Dimensionarea și dezvoltarea sistemului medical pe toate palierele acestuia(medicina de familie, medicina ambulatorie, medicina intraspitalicească, medicina de urgență etc.), în vederea asigurării resurselor necesare funcționării în parametri optimi a acestuia.

5. Evaluarea costurilor reale ale serviciilor medicale, inclusiv a celor de urgență și stabilirea pachetului de servicii medicale de bază, în vederea stabilirii resurselor necesare finanțării acestora.

6. Susținerea creșterii cotei de finanțare a sistemului de sănătate publică și promovarea creșterii transparenței în finanțarea sistemului de sănătate publică.

7. Cooptarea capitalului privat în asistența medicală publică, în vederea creșterii capacității sistemului medical de a răspunde nevoilor populației, în anumite cazuri, specific reglementate.

8. Motivarea corpului medical (salarizare, condiții de lucru), în vederea stopării migrației personalului medical în străinătate.