Concluzia Reuters: Temerile generate de schimbarea la nivel politic au depreciat leul

Temerile privind modul în care România, al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, îşi va respecta angajamentele asumate în schimbul împrumutului de 5 miliarde de dolari de la FMI după schimbarea guvernului au dus la deprecierea record a leului, scriu jurnaliştii de la Reuters care l-au intervievat zilele trecute pe premierul Victor Ponta.

În cadrul interviului, Victor Ponta spune că noul guvern român "va urma planul privind bugetul pe 2012 ,dar are ca obiectiv combinarea creşterii economice cu măsuri de austeritate în 2013, prin reducerea impozitelor pe venit şi a impozitelor pe vânzări, dacă va câştiga alegerile parlamentare din noiembrie".

Intrând în dezbaterea amplă la nivel european despre cum poate fi menţinută disciplina fiscală în timp ce relansezi o economie muribundă, Victor Ponta a declarat că vrea să atenueze gradual povara taxelor în România, dar vrea de asemenea să respecte angajamentele făcute creditorilor internaţionali.

Alianţa USL a premierului Victor Ponta a preluat puterea la începutul acestei luni, după ce guvernul precedent a fost înlăturat în urma unei moţiuni de cenzură şi, în prezent, pare că-şi va consolida puterea după alegerile din noiembrie, având în sondaje sprijinul a aproximativ 50% din alegători.

"Suntem decişi, după alegerile parlamentare, să relaxăm impozitarea angajaţilor şi să întărim legăturile cu comunitatea de afaceri", a afirmat Victor Ponta, în vârstă de 39 de ani şi fost campion de raliu, în răspunsuri scrise la întrebările interviului. Detaliile din spatele măsurilor USL, încă neelucidate

"O politică prudentă din punct de vedere financiar şi angajamentul respectării acordurilor internaţionale de către România trebuie să fie completate cu măsuri care să arate mai multă flexibilitate şi să aibă capacitatea de a promova o creştere economică sustenabilă", a mai spus Ponta în interviu.

Victor Ponta nu a dat şi alte detalii privind modul în care intenţionează să rezolve aceste obiective.

Precedenta coaliţie de centru-dreapta a redus cu un sfert salariile din sectorul public şi a majorat TVA, conform precedentului acord cu FMI, ceea ce a provocat pierderea popularităţii şi în cele din urmă căderea a doi premieri.

De atunci Victor Ponta a reasigurat pieţele, obţinând sprijinul FMI de reîntregire a salariilor publice la nivelul de dinainte de adoptarea măsurilor de austeritate, menţinând totodată un deficit bugetar de 3% din PIB.

Ponta, care vorbeşte cinci limbi străine, reprezintă o schimbare de gardă pentru Partidul Social Democrat (PSD), succesorul comuniştilor din România şi forţa dominantă în alianţa USL, este desscrierea pe care Reuters o face premierului. Agenţia de presă în prezintă de asemenea pe Ponta drept "fost campion de raliu".

Promisiuni de relaxare fiscală

Guvernul va urma planul privind bugetul pe 2012 şi, începând cu 2013, va menţine impozitul pe venitul personal la 16%, dar va introduce o cotă diferenţiată de impozit de 8% şi 12% pentru persoanele cu venituri reduse iar impozitul pe companii va rămâne la 16%, a anunţat Ponta.

De asemenea USL vrea să reducă în următorii ani TVA, care este în prezent de 24%. Majorarea TVA a redus creşterea economiei iar noua administraţie vrea 'să remedieze această greşeală', a declarat Ponta.