Concluzia incredibilă a unor anchete demne de „Cascadorii plânsului”! Un medic, un pacient și o asistentă au fost electrocutați în două spitale, deși n-aveau cum!

Singura „neregulă” găsită de anchetatorii de la Agenția Națională a Medicamentului este că doctorul nu a fost instruit să folosească un electrocauter!

În luna iulie, chirurgul Marian Stamate de la Spitalul Colțea din Capitală și pacientul pe care acesta îl opera în gură au fost electrocutați. Amândoi au avut nevoie de îngrijiri medicale. A avut de suferit și rezidenta care asista la operație.

În august, o asistentă ATI de la Spitalul Universitar din București s-a electrocutat și ea în timp ce încerca să trezească o pacientă din anestezie. Culmea, însă, după ce s-au făcut așa-zise anchete, explicațiile oficiale sunt halucinante: în primul caz, „medicul n-a fost instruit cum să lucreze cu electrocauterul”, deși el a făcut, cu acesta, mii de intervenții, iar asistenta nu s-a electrocutat, că n-avea cum!

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunțat concluziile celor două „anchete” pe care le-a desfășurat în cazurile menționate. Ni se atrage atenția, din start, că „ANMDM s-a autosesizat și a dispus efectuarea unui control la Spitalul Clinic Colțea, București, în vederea stabilirii cauzelor care ar fi putut determina, în data de 28.07.2016 incidentul reclamat (referitor la aprinderea electrodului bipolar - accesoriu reutilizabil), petrecut în timpul utilizării echipamentului de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență GN300, producător Aesculap Germania”.

„Medicii nu au fost audiați”

Autosesizarea este normală și obligatorie în astfel de cazuri, dat fiind faptul că ANMDM este organismul care aprobă utilizarea dispozitivelor medicale. Numai că, la final de anchetă, constatările sunt cel puțin halucinante: inspectorii spun că aparatul era funcțional și în standarde, avea cordonul secționat, dar nu era nicio problemă pentru că nu mirosea a ars! Singura „neregulă” găsită de anchetatorii de la Agenție este că... medicul nu a fost instruit să folosească acel electrocauter!

Întrebat de EVZ cam câte operații a făcut cu aparatul în cauză înainte de incident, chirurgul Marian Stamate a declarat: „Probabil, mii de intervenții”.

De altfel, chirurgul spune că nu îl uimesc aceste concluzii. Mai mult, el ne dezvăluie că și ancheta derulată de conducerea Spitalului Colțea s-a făcut „pe genunchi”.

„Da, concluziile sunt halucinante, dar erau de așteptat. Circulau de două săptămâni «pe surse » informațiile conform cărora asta a fost concluzia prestabilită. Oricum, și ancheta comisiei interne de la Colțea s-a finalizat fără audierea celor implicați în eveniment... dacă vă puteți imagina așa ceva... S-a făcut comisie, dar cei doi medici primari prezenți nu au fost audiați”, ne-a declarat dr. Marian Stamate.

Redăm „concluziile” ANMDM

„Constatările, consemnate în Raportul de expertiză și în Raportul de control, au fost următoarele:

◆ Echipamentul de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență GN300 era funcțional și se încadra în limitele prevăzute în specificațiile tehnice ale producătorului și în standardele aplicabile;

◆ Cordonul de legătură dintre portelectrod și echipamentul de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență era secționat la îmbinarea cu portelectrodul, fără însă a se constata topirea izolației cablului și nici a se simți miros de arsură electrică. De menționat este faptul că accesoriile implicate în incident au fost accesorii reutilizabile, aparținând spitalului;

◆ Nu s-a făcut dovada respectării cerinței privind nominalizarea unei persoane cu responsabilități în ceea ce privește respectarea instrucțiunilor de utilizare și respectiv, de verificare vizuală a integrității echipamentelor și de efectuare a testelor necesare înainte de utilizarea acestora;

◆ Nu s-a făcut dovada instruirii medicului care a utilizat echipamentul Electrocauter GN300 și a reclamat incidentul”.

Al doilea incident s-a petrecut, dar n-avea cum să se petreacă!

ANMDM anunță că, după controlul de la Spitalul Universitar de Urgență București, „în vederea stabilirii cauzelor care ar fi putut determina, în data de 11.08.2016, incidentul reclamat, referitor la electrocutarea asistentului ATI, în momentul manevrării butonului de administrare debit crescut de oxigen al echipamentului de anestezie tip Fabius Tiro, serie ARZC 0107/2008 (producator Draeger Medical AG, Germania)”, a găsit că totul e perfect! Mai precis: deși prizele erau fixate în perete cu bandă adezivă, după cum dezvăluiau, pe Facebook, câțiva angajați, „parametri de securitate electrică ai echipamentului, cât și cei de performanță s-au încadrat în limitele prevăzute în specificațiile tehnice ale producătorului și în standardele aplicabile”. Ba, ne spun și că au repetat măsurătorile, ca să fie siguri, dar și că au testat rama metalică a aparatului și au constatat că nu electrocutează fiind, și ea, în „limitele specificate de producător”. Ca să fie tacâmul complet, aici s-a constatat că personalul a fost instruit cum să folosească aparatul, așa că, spun reprezentanții ANMDM , „nu este posibilă apariția incidentului reclamat (electrocutare)”. Concluzia o justifică prin faptul că, a doua zi, acel aparat ar fi fost folosit din nou și nimeni nu s-a mai electrocutat!