Concediu de -24 de grade la Ranca

PETRE CATALIN FUMURU (REALITATEA TV). Prezentatorul rubricii meteo de la Realitatea TV si-a petrecut vacanta de iarna in statiunea Ranca, din Muntii Parang, alaturi de sotie, Nora Dinca, si de baietelul lor, Luca.

Ultima vacanta superba s-a intamplat anul trecut, in luna februarie, la munte. Ne aflam la parintii mei, la Valcea, si voiam „sa-l suim” pe cel mic, Luca, pe schiuri. Cum cel mai aproape loc unde puteam face acest lucru era Ranca, ne-am urcat in masina, noi trei si fratele meu, si intr-o ora si jumatate eram acolo. Nu stiu la altii cum o fi, dar pentru mine, de cand ma stiu, distractiile neprogramate sunt cele mai reusite.

Conditii fara repros   

La Ranca ai la dispozitie tot ce-ti doresti: ATV-uri (All Terrain Vehicles - n.r.), schiuri, clapari, sanii, cei mai buni salvamontisti si cei mai priceputi instructori de schi. Luca a invatat sa schieze in doua ore si nu a cazut nici macar o data. A doua zi, puteai sa crezi ca s-a nascut pe schiuri.

Vila unde ne-am cazat - Chesa Montana - este situata undeva sus de tot, spre varful muntelui, iar pentru a ajunge acolo urcam pe un derdelus imens, flancat de pereti de zapada inalti cat mine. De pe balconul de la etajul intai paseai direct in zapada, atat de gros era stratul de nea. Seara ieseam la sanius. Era un derdelus lung, ce se intindea pe aproape 200 de metri. Luna facea zapada sa straluceasca, iar Luca era atat de incantat incat nu-l mai puteam convinge sa intre in casa mai devreme de  miezul noptii. Totul era atat de frumos incat nici noi nu ne prea grabeam spre casa.

Intr-o astfel de seara, de distractie prelungita pana spre miezul noptii, cand eram pe punctul de a intra in casa, ne-am uitat la termometrul de-afara, ce statea atarnat de-o streasina, si am  incremenit. Indica -24 de grade Celsius. Concluzia era ca statusem cu copilul afara, in zapada, la -24 de grade Celsius, pana la 11.00 noaptea. I-am facut repede un dus fierbinte, i-am dat sa bea un ceai cald si l-am infofolit bine. Bietul copil nu intelegea ce avem cu el, pentru ca se simtea foarte bine.

Oricum, vreo doua zile am trait cu teama, sa nu fi racit Luca. Daca s-ar fi intamplat nu ne-am fi putut ierta ca am tinut copilul afara la o asa temperatura scazuta. Evident, nu a patit nimic, ca si noi de altfel. Probleme a avut doar masina, pe care ne-a luat mult s-o urnim din loc  atunci cand a trebuit sa plecam. La ea, saraca, nu se gandise nimeni. A pornit in cele din urma, iar minivacanta noastra s-a incheiat cu bine. Ar fi fost o problema sa ne tracteze cineva din varful muntelui pana la cel mai apropiat service si, oricum, cred ca ar fi trebuit sa asteptam vara pentru asta.

Ospitalitate in mijlocul zapezii

Despre romani se spune ca sunt ospitalieri. La Ranca, gazdele nu ne-au lasat nicio clipa impresia ca ne aflam intr-un alt loc decat „la mama acasa”. De cum am ajuns ne-au pregatit masa, ne-au aprins focul in semineu si ne-au povestit, pana spre dimineata, despre imprejurimi, inclusiv despre cum arata statiunea Ranca primavara.

Trecand peste distractia de care am avut parte, trebuie sa recunosc si satisfactia de a-mi vedea copilul pe schiuri. Vacanta petrecuta la Ranca a fost una dintre cele mai reusite de pana acum. Au fost momente in care am avut senzatia ca sunt unul dintre personajele povestilor din copilaria mea. Si daca vi se pare prea mult ceea ce v-am povestit sau nu credeti, nu-mi ramane decat sa va spun ca imi doresc sa ne vedem acolo.

Cazare

„Chesa Montana”, la inaltime

> Am stat la Chesa Montana, unde am platit 1.400 de lei pe noapte pentru o camera dubla, cu micul dejun inclus.

> Conditiile au fost de vis, eram inconjurati de peisaje de o fumusete coplesitoare si zapada de doi metri - fara pic de exagerare.

> Din cate am inteles, aceasta imagine de vis rezista pana in luna mai, cand se topeste zapada.

> Vila este situata undeva sus de tot, spre varful muntelui, iar pentru a ajunge acolo urcam pe un derdelus imens, flancat de pereti de zapada.

Restaurant

Traditie romaneasca

> Nicaieri mancarea traditionala romaneasca nu este mai savuroasa decat la Ranca, mai ales dupa o bataie in zapada cum n-am mai avut parte din copilarie. Aerul tare si curat iti fac o pofta de mancare, de mama-mama.

> Din ce-am mancat acolo imi amintesc de mamaliguta cu jumari si branza de burduf in coaja de brad si  de friptura pe jar, toate stropite cu un vin negru. Din pacate, nu-mi mai amintesc cat au costat, insa au fost delicioase.

>  Micul dejun a fost inclus in pretul cazarii, la Chesa Montana.

Sfaturi

Echipati-va corespunzator masina

> Unul dintre primele sfaturi pe care le-as da celor dornici sa se aventureze spre Ranca ar fi sa aiba baterii bune si noi pentru masini. Daca este posibil, pe timpul noptii i-as sfatui sa le bage in casa, la caldura.

> Obligatoriu, din dotarea masinii nu trebuie sa lipseasca lanturile, lopata si celelalte accesorii pentru perioada iernii.

> Sa nu uitati aparatul de fotografiat acasa! Veti dori cu siguranta sa luati cu voi amintiri cat mai graitoare din acele locuri. Cuvintele nu vor fi niciodata de-ajuns.