Concedierea unui angajat RADET costă 15.000 de euro

Regia Autonomă de Dis tribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) ar putea avea, pe viitor, cu 1.930 de angajaţi mai puţin. Cei care vor fi concediaţi s-ar putea să nu plece cu mâna goală acasă. Aceştia ar putea primi măsuri compensatorii de nu mai puţin de 15.000 de euro fiecare, potrivit unui proiect de Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care urmează să fie analizat în şedinţa de joi.

Această măsură face parte din studiul de oportunitate privind delegarea gestiunii Serviciului Public de Alimentare cu energie termică a Muncipiului Bucureşti, care a fost realizat de o firmă angajată de Muncipalitate.

Concedieri de peste 30 de milioane de euro

Astfel, specialiştii angajaţi de Primăria Capitalei au calculat cât ar costa reducerea personalului Regiei.

"Personalul RADET va fi redus la 4.000 de salariaţi (...) şi va ajunge la 2.500 de salariaţi în 2014. Costul restructurărilor de la 4.300 la 4.000 de salariaţi este de aproximativ şapte milioane de euro, iar costul de restructurare de la 4.000 la 2.500 de angajaţi este de aproximativ 23 de milioane de euro. Com pensaţia medie pe salariat, ca urmare a concedierilor, este de 15.000 de euro", se arată la capitolul "Ipoteze de lucru" din cadrul studiului.

Potrivit draftului, necesitatea eficientizării Regiei este necesară din cauza pierderilor tehnologice, dar şi a cheltuielilor, care au fost tot timpul mai mari decât profiturile instituţiei. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în repetate rânduri, că RADET este o "o gaură neagră" în bugetul Bucureştiului şi că aceasta ar trebui să se transforme în societate comercială. 1.930 de angajaţi ai RADET-ului ar putea fi concediaţi

CALCUL

Cheltuielile salariale, mai mari cu 37%

Potrivit experţilor care au realizat studiul, ce va fi analizat şi suspus aprobării CGMB în şedinţa de joi, RADET trebuie neapărat eficientizat. Motivul: cheltuielile au depăşit cu mult estimările făcute la fiecare început de an. Astfel, numai în 2009, cheltuielile variabile estimate au fost depăşite cu 9%, iar cele fixe cu 50%.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului, bugetul alocat în acel an pentru acest lucru a fost depăşit cu 37%, se mai arată în studiu. Regia este datoare cu zeci de milioane de lei la trei bănci europene.