A fost acuzat că îi împrumutase cartela sa de masă regretatului critic literar Ovidiu Cotruş - nepotul poetului Aron Cotruş, pe care regimul comunist îl socotea "duşman al poporului".
A fost deţinut politic între 1952 şi 1964. După studiile liceale efectuate la Brad şi Deva, în 1952, pe când era student la "Filosofie", este arestat pentru prima oară.
În 1956 are parte doar de câteva luni de libertate chinuită, după care este arestat, din nou, sub acuzaţia de a fi participat la un "complot studenţesc", pe fondul tulburărilor din Ungaria. Încadrat într-un lot de potenţiali condamnaţi la moarte, Marcel Petrişor a stat sub teroarea sentinţei mereu amânate până în august 1957.
Va fi eliberat abia în 1964, după un nou periplu al groazei - Malmaison, Uranus, Jilava, Aiud (amănunte ale biografiei sale de deţinut politic se află în volumele de memorii, unde autorul "s-a ascuns" iniţial sub numele personajului Mircea Petre).
După ieşirea definitivă din închisoare, Marcel Petrişor va urma "Literele" (specializarea franceză-spaniolă) la Bucureşti, unde se va şi stabili.
În 1970, renunţând la un post universitar la Iaşi - ce i se cuvenea prin repartiţie, conform mediei de absolvire -, rămâne profesor de liceu în Capitală la "Iulia Hasdeu" (unde a ţinut ani de-a rândul şi un minunat cenaclu literar), apoi la "Spiru Haret", de unde s-a pensionat.
Din 1991, a fost redactor al revistei "Puncte cardinale" din Sibiu. Membru al Uniunii Scriitorilor şi lider Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Preşedinte al Senatului Asociaţiei "Rost" , pe care a susţinut-o încă de la înfiinţare, alături de marele său prieten de o viaţă, regretatul părinte Gheorghe Calciu-Dumitreasa.
Marcel Petrișor a împlinit pe 13 aprilie 90 de ani. La mulți ani!
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric