Mai puţin de o treime dintre români consideră că regimul comunist ar fi avut o influenţă negativă asupra trecutului, arată un sondaj CSOP efectuat la cererea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER).
Potrivit acestui sondaj, 21% dintre cei chestionaţi apreciază că regimul de dinainte de 1989 a avut o influenţă pozitivă asupra prezentului. Jumătate din repondenţi nu sunt în stare să răspundă la această întrebare sau cred că trecutul comunist nu a avut nicio influenţă asupra perioadei actuale. Interesant este că în Bucureşti se înregistrează cel mai mare procent al celor care cred în efectul pozitiv al comunismului asupra prezentului. Un alt sondaj, efectuat de SNSPA în luna aprilie, arăta că 21% din bucureşteni s-ar înscrie în PCR pentru a-şi păstra slujba.
Dintre cei care cred că trecutul comunist a avut o influenţă pozitivă asupra trecutului, două treimi spun că cea mai importantă contribuţie a fost în economie, iar 28% în cultură şi educaţie. Circa 16% din cei care cred în influenţa benefică a comunismului asupra prezentului susţin că acest regim a contribuit la "poziţia individului în societate".
Sondajul CSOP, efectuat în intervalul 26 aprilie -2 mai 2011, prin intervievarea la domiciliu a 1.125 de persoane, arată că a rămas aproximativ constant procentul celor care percep comunismul ca fiind "mai degrabă o idee bună". Astfel, în august 2010, erau 61% cei care împărtăşeau această opinie, în octombrie 2010 procentul scăzuse nesemnificativ, la 59%, iar acum, în mai 2011, ponderea revenise la 61%. Aproximativ 38% din repondenţii la sondaj spun că instaurarea regimului comunist în România la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost un lucru bun, iar 37% că a fost un lucru rău. Aceste date din sondajul CSOP sunt aproape identice cu cele din octombrie 2010.
Privaţiunile comunismului
Întrebaţi de ce au suferit în timpul regimului comunist, 17% din cei chestionaţi se plâng de îngrădirea accesului la informaţie, 15% de limitarea libertăţii de exprimare şi doar 8% de privaţiunile de ordin material. Circa 7% din repondenţi se plâng de interzicerea avorturilor, iar 9% de îngrădiri în ceea ce priveşte practicarea religiei.