Un investitor danez va amenaja o fermă cu 800 de exemplare în comuna Ţaga. Potrivit autorităţilor locale, complexul va mai cuprinde un hotel şi un abator.
Ţaga, o comună mică situată în judeţul Cluj foarte aproape de graniţa cu judeţul Bistriţa, a devenit peste noapte locul unde vor trăi cei mai mulţi bizoni din România.
Dacă ţăranii nu mai lucrează terenul, iar păşunile comunale au ajuns locuri unde nici iarba nu mai creşte, primarul din Ţaga a venit cu o soluţie salvatoare: înfiinţarea celei mai mari ferme de creştere a bizonilor dacă nu din Europa, atunci, cu siguranţă, din Europa de Est.
Bizoni aduşi cu TIR-urile
În comuna Ţaga, cunoscută pentru faptul că în zonă a trăit baronul maghiar Wass Albert, acuzat că în timpul ocupaţiei maghiare a dat ordin să fie ucise mai multe familii de români, toată lumea nu mai vorbeşte decât despre "zimbri", aşa cum le spun ţăranii bizonilor de import. Cu mic cu mare, au mers să vadă minunea cu ochii lor.
Primii 83 de bizoni au ajuns la începutul lunii în comuna clujeană, urmând ca în săptămânile viitoare să vină şi restul de 717 de animale.
Mârza spune că i-a dus şi pe copiii săi să vadă bizonii şi că le-a explicat care e diferenţa dintre un zimbru şi un bizon şi de ce zimbrul e pe cale de dispariţie în Europa. "A rămas un singur mascul, undeva prin Polonia, şi toţi descendenţii lui s-au născut cu malformaţii genetice", conchide primarul Mârza.
"M-a sunat într-o dimineaţă un apropiat şi m-a întrebat dacă am unde să-i dau un teren că vrea să crească bizoni. Am fost imediat de acord. Asta era acum două săptămâni. Între timp, consiliul local a fost de acord să închirieze terenul de 37 de hectare şi să concesioneze, începând cu anul 2012, pentru o perioadă de 49 de ani, terenul unde să crească bizonii (aproximativ 400 de hectare în total - n.r.). Oamenii care vin la pescuit îşi pot rupe ceva timp să meargă să vadă şi bizonii", spune primarul Mârza.
Imediat după 1 mai, mai multe TIR-uri pline cu materialele necesare construcţiei gardurilor şi câteva zeci de muncitori şi-au făcut apariţia în Ţaga. "În trei zile au îngrădit un perimetru de 37 de hectare, apoi au început să curgă camioanele care aduceau bizonii. 83 au fost aduşi din Danemarca", se mândreşte primarul.
"Îs o minune nemaivăzută"
Potrivit autorităţilor locale, investitorul privat va construi şi un hotel pentru integrarea afacerii în circuitul turistic, dar şi un abator pentru exploatarea şi industrializarea cărnii. "Vor fi locuri de muncă şi se vor încasa la comună bani frumoşi din închirierea terenurilor. În total vor să aducă 800 de bizoni. Afacerea va fi pentru carne că am înţeles că în Europa de Vest carnea de bizoni se vinde foarte bine", explică primarul.
Până în prezent, investitorul străin nu a venit în comuna Ţaga, ci a trimis doar muncitorii şi bizonii, de restul ocupându-se un reprezentant local care s-a ferit să discute despre afacere.
În timp ce primarul comunei visează cu ochii deschişi cum va prospera zona de pe urma bizonilor, o parte dintre localnici consideră abuzivă decizia lui de a concesiona păşunea comunală. Asta deşi animalele ţăranilor din Ţaga nu mai pasc de ani buni pe terenul unde va fi amenajată ferma de bizoni.
Sprijinit de un gard, Eugen Biriş, unul dintre sătenii nemulţumiţi, recunoaşte că a fost să vadă bizonii, chiar dacă e revoltat de decizia primarului. "Doar îs o minune nemaivăzută, îs nişte zimbri. Am vrut să luăm noi păşunea şi am vrut să facem composesorat să o putem administra, dar nu am mai făcut. Am trei vaci care vin flămânde acasă că nu mai au unde paşte", spune bărbatul, adăugând că primarul ar fi putut alege un loc mai îndepărtat de sat, unde sunt 400 de hectare de păşune.
La un pas de revoltă
Atunci când muncitorii au instalat gardul de protecţie, traversat de curent electric de 24 de volţi, fără a exista însă şi plăcuţe de avertizare, toţi localnicii din satul Năsal, aparţinând comunei Ţaga, erau pregătiţi să se revolte că au rămas fără păşune.
"Un consilier local care a votat şi el pentru concesiune a fugit apoi să le spună minciuni. Când au instalat cei de la ferma de bizoni gardul, m-am trezit cu un sat întreg pe cap, în prag de revoltă. Circul s-a stins repede când au văzut că de fapt e o mică parte dintr-o păşune uriaşă. Deşi au tot locul să meargă la păşunat cu vitele lor, nu se duc, în schimb comentează toată ziua şi sunt nemulţumiţi", conchide primarul Mârza.
800 de bizoni va avea în total ferma de profil amenajată în comuna Ţaga, judeţul Cluj, de nişte investitori străini