Comuna cu cel mai mare impozit pe clădiri

Autorităţile locale din comuna Feleacu, judeţul Cluj, au optat pentru aplicarea valorilor maxime prevăzute de Codul Fiscal în cazul anumitor impozite pentru firmele care au investiţii în comună. Spre exemplu, companiile trebuie să plătească un impozit pe clădiri de 1,5% din valoarea investită.

Mai mult decât atât, consilierii locali au intenţionat să voteze şi o majorare cu 0,15% a impozitului pe clădiri stabilit pentru anul în curs. Viceprimarul comunei Feleacu, Jakabffy Barna Samu a declarat că s-a renunţat la această majorare deoarece investitorii din comună au fost prezenţi la şedinţă şi au venit cu argumente foarte solide.   „Ne-au convins şi am renunţat la acea majorare suplimentară. Impozitul e maximum cât prevede Codul Fiscal şi nu cred că e cel mai mare din România”, a mai adăugat viceprimarul Jakabffy. Edilul a mai spus că în urma investiţiilor realizate în comună, la bugetul local se adună sume importante de bani.

În schimb, investitorii au început să se gândească la tot felul de strategii pentru a achita impozite mai mici.

„Am calculat impozitul şi vine cam 7 euro/mp/an ori dacă închiriez o hală în Cluj Napoca, cu toate utilitaţile, ajung şi la 5 euro/mp/an, şi nu mai plătesc nici impozit. În 2008, am mutat şi sediul social al firmei în Feleacu pentru că ne-au spus că aşa cota de impozitare ar fi fost de 0,25 %, şi tot nu s-au ţinut de cuvânt. În 2008, am plătit impozit 25.000 de lei, iar în 2009 avem de plătit aproape 30.000 de lei”, spune Carmen Moldovan, reprezentanta unei firme care a investit 500.000 de euro în amenajarea unei hale frigorifice.

Impozite mai mari ca în Cluj-Napoca

În municipiul Cluj-Napoca, cota de impozitare este de 0,75% în timp ce în comuna Jucu, unde Nokia a construit o fabrică de telefoane mobile, valoarea procentului, pentru persoane juridice este de 1%. 

Carmen Moldovan a sperat că dacă va apela la autorităţile judeţene va primi sprijin pentru rezolvarea acestei probleme.

„S-a constituit zona metropolitană şi am crezut că se va reglementa şi problema impozitului, astfel încât să fie unul unitar pentru toată ţara. Am fost în audienţă şi la vicepreşedintele Radu Bica de la Consiliul Judeţean Cluj care ne-a spus că avem dreptate, dar în răspunsul primit ne-a comunicat că este treaba Consiliului Local Feleacu să stabilească cota de impozitare. În aceste vremuri de criză, cota de impozitare ar trebui să fie aplicată în favoarea firmelor care constribuie substanţial la bugelul local şi nu în defavoarea noastră”, conchide Moldovan.