Compromis pe legea de desființare a SIIJ, la Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Parlamentarii au decis ca judecătorii și procurorii să fie judecați doar cu aviz CSM
Compromis pe desființarea SIIJ.
Parlamentarii Comisiei juridice a Camerei Deputaților au ajuns la compromis pe proiectul de lege privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție. Proiectul a primit raport favorabil după ce au fost adoptate mai multe amendamente. Unul dintre acestea prevede că magistrații vor fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.
Amendamentul a fost propus de deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil proiectului privind desfiinţarea SIIJ. S-au înregistrat 17 voturi pentru şi 11 împotrivă. Decizia din Parlament a fost luată după o dezbatere de 6 ore.
Legea a primit aviz favorabil după ce membrii comisiei au adoptat mai multe amendamente. Între acestea și pec el privind situația judecătorilor și procurorilor. Amendamentul a fost propus de deputatul Iulian Stancu.
Compromis pe desființarea SIIJ
„Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”, prevede amendamentul depus de Iulian Stancu.
Un alt amendament prevede că secţia pentru judecători a CSM încuviinţează trimiterea în judecată a judecătorilor pentru mai multe infracțiuni. Este vorba de infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, corupție sau a unor infracțiuni asimilate corupției. Același atribut îl primește și Secţia pentru procurori a CSM, în cazul procurorilor.
Judecătorii și procurorii vor fi judecați cu aviz CSM
Dacă cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată priveşte un magistrat membru CSM, acesta nu are drept de vot la soluționarea cererii.
Cele două secții CSM nu se pot pronunța cu privire la temeinicia acuzaţiei şi nici cu privire la oportunitatea trimiterii în judecată. De asemenea, nu pot analiza legalitatea administrării probelor sau a actelor de urmărire penală.
Secţia corespunzătoare se pronunţă prin hotărâre, în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Cererea poate fi respinsă prin hotărâre motivată, mai prevede un alt amendament adoptat.
Pe de altă parte, membrii comisiei au respins toate amendamentele depuse de PSD referitoare la unor texte din lege. Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este prima cameră sesizată.
Citește și:
Scandalul politic stârnit de USR și întreținut de PSD i-a gonit pe șefii ICCJ și CSM de la dezbaterile privind desființarea Secției Speciale