Compotul bolnavilor, verificat pentru NATO

În timpul Summitului NATO de la Bucureşti, rudele pacienţilor internaţi în Spitalul Militar vor fi rugate să guste din mâncarea pe care o aduc în unitatea medicală. Cinci spitale din Capitală au fost desemnate să se ocupe de demnitarii care vin la summit.

Spitalele de Urgenţă Universitar şi Floreasca, precum şi Spitalul Militar, Elias şi Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ sunt cele cinci unităţi medicale care au fost desemnate să acorde asistenţă medicală pentru cei care vor participa la Summitul NATO. Românii care vor ajunge între 2 şi 4 aprilie în aceste unităţi medicale vor primi asistenţă doar dacă au o urgenţă, iar unii bolnavi care au nevoie de operaţii ar putea fi puşi pe liste de aşteptare.

Măsurile luate diferă de la o unitate medicală la alta, însă aproape toţi managerii spun că vor restricţiona internările. Summitul va fi o piedică şi pentru vizitatorii care au rude deja internate. Aceştia se vor lovi de un control mai riguros, promit şefii spitalelor. Inclusiv mâncarea preparată acasă pentru bolnavii internaţi va trebui gustată în faţa paznicului. Linie de gardă specială pentru demnitari

Cu mai puţin de două săptămâni înaintea summitului, cele cinci spitale din Bucureşti desemnate să acorde asistenţă sunt în febra ultimelor pregătiri. S-au completat stocurile de sânge pentru transfuzii, s-au pregătit saloane speciale pentru eventualii „invitaţi“, însă, din ordinul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), cei mai mulţi manageri de spitale ezită să dea prea multe informaţii.

Şeful Spitalului Militar a fost singurul care a acceptat să povestească mai detaliat despre măsurile pe care le-au luat. Aproape jumătate din personalul Spitalului Militar va fi „rezervat“ pentru ca demnitarii care vor avea nevoie de îngrijiri medicale să găsească în spital suficiente cadre medicale. „Va fi o linie de gardă specială pentru oficiali şi o alta pentru pacienţi. Urgenţele vor funcţiona normal, însă internările şi operaţiile se vor face în funcţie de prioritate. Pe unele specializări se vor face liste de aşteptare“, declară doctorul Ioan Sârbu, managerul spitalului. Bagajele vizitatorilor, la control

Şi rudele pacienţilor internaţi vor fi mai strict supravegheate. Orice bagaj va fi verificat de paznici, iar mâncarea adusă de acasă va trebui gustată de vizitatori. În plus, şi mâncarea care va fi furnizată participanţilor la summit de către firme de catering va fi testată chimic şi toxicologic în laboratoarele Institutului de Sănătate Publică. Pentru a nu se întâlni cu pacienţii, delegaţii la Summit vor fi aduşi pe un traseu special şi cazaţi în rezerve separate.

În cazul în care demnitarii vor avea nevoie de operaţii, o sală va fi pregătită pentru ei în fiecare specialitate medicală. De rezerve şi săli de operaţie separate se vor „bucura“ şi demnitarii care ajung la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Dacă urgenţele vor funcţiona ca de obicei, vizitatorii sunt atenţionaţi că nu pot intra în spital decât după program. „Accesul pacienţilor în spital în perioada respectivă nu va fi restricţionat, asigurându-se în continuare urgenţele. Accesul vizitatorilor va fi însă limitat între anumite ore“, ne-a declarat medicul Gheorghe Iana, managerul de la Universitar. Internările se sistează la Spitalul Elias

La Spitalul de Urgenţă Elias, internările bolnavilor cronici vor fi sistate pe perioada summitului, numai urgenţele fiind preluate în regim normal, spun surse medicale. În Spitalul de Urgenţă Floreasca, cel de-al patrulea care se va ocupa de primirea demnitarilor cu probleme de sănătate, lucrurile se vor derula ca în zilele obişnuite.

Pentru că la summit vor participa demnitari din ţări îndepărtate, cel de-al cincilea spital implicat va fi Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“, unde deocamdată nu se ştie în ce măsură vor fi afectaţi pacienţii de eveniment. „Mai e atâta timp până la summit“, ne-a comunicat conducerea. În situaţia în care medicii din cele cinci spitale din Bucureşti nu vor face faţă, vor primi ajutor de la câteva sute de doctori din ţară, a anunţat la începutul acestei săptămâni Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. EXCLUSIV

Medicii militari vor trata dantura demnitarilor Oficialii care vor avea probleme cu dantura pe perioada summitului se vor putea trata doar la Spitalul Militar Central. „La dispoziţia demnitarilor vor fi puse patru cabinete din Centrul clinic de stomatologie şi implantologie“, ne-a precizat directorul spitalului, Ioan Sârbu. În spital au mai fost tratate diverse afecţiuni dentare ale demnitarilor care au sosit anul trecut la Bucureşti cu ocazia Sommet-ului Francofoniei.