Complicațiile tulpinei Omicron la copii. Afecțiunea care îi îngrozește pe părinți

Sursa: Pixabay

Deși se știa că varianta Omicron a coronavirusului provoacă forme mai ușoare de Covid-19, medicii pediatri au observat apariția unor complicații la copii. Afecțiunea se poate trata, însă este de natură să-i îngrijoreze pe părinți.

Copiii infectați cu coronavirus pot dezvolta o afecțiune afecțiune respiratorie cauzată de o infecție virală a căilor respiratorii superioare, cunoscută drept crup (laringotraheobronșită). Această complicație la copii a fost observată de mai mulți medici americani, după cum transmite CNN. Dr. Ashley Keilman este specialist în medicină de urgență pediatrică la Spitalul de Copii din Seattle. Între cazurile de Covid-19 pe care le-a examinat, ea a observat o creștere a numărului de pacienți care prezentau și crup.

„Vedeam mai mulți pacienți cu crup între cei testați pozitiv pentru Covid, ceea ce nu observasem în fazele anterioare ale pandemiei de Covid”, a declarat Keilman.

Medicul Ashley Keilman a elaborat un studiu pe acest subiect, al legăturii dintre crup și Covid, bazat pe examinarea a 401 copii diagnosticați cu crup în timpul valului Delta și 107 în timpul valului Omicron.

„Omicron s-a dovedit o boală a căilor respiratorii superioare, mai degrabă decât a căilor respiratorii inferioare ale plămânilor. Prin urmare, oamenii consideră că este provocată de un simplu virus al răcelii și nu e mare lucru. Observăm, însă, că dintre infecțiile respiratorii superioare, crup este printre cele mai grave și duce copiii la terapie intensivă în mod regulat”, a declarat Dr. Indi Trehan, medic curant în domeniul bolilor infecțioase și al virologiei și al medicinei de urgență la Seattle Children's.

Potrivit spuselor sale, pentru părinți este unul dintre cele mai înfricoșătoare lucruri să-și vadă copilul că nu poate respira.

Sursa: arhiva EVZ

Legătura dintre crup și coronavirus

Un alt studiu preliminar a constatat că 2,4% dintre copiii de până la 13 ani care au fost spitalizați cu Omicron, în Africa de Sud, au fost diagnosticați cu crup. Infecția cu coronavirus, tulpina Omicron, a favorizat apariția crupului la copii. Aproape 4,2 milioane de cazuri de Covid-19 au fost raportate la copiii din SUA de la începutul lunii ianuarie, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

Dr. Claudia Hoyen, specialist în boli infecțioase pediatrice la UH Rainbow Babies and Children's Hospital din Cleveland, a declarat că sezonul de crup este toamna. Astfel, atunci când a observat că afecțiunea apare la copii în decembrie a făcut legătura cu varianta Omicron. Ea a suspectat că este ceva diferit la această tulpină de coronavirus.

„Știm că țesuturile nazale sunt mult mai receptive la Omicron, iar cele pulmonare nu. Nu am văzut crup cu alte valuri. Acesta a fost diferit”, a spus Hoyen.

Hoyen a precizat că, din fericire majoritatea copiilor cu crup nu au avut nevoie să fie internați în spital. De regulă aceștia și-au revenit după ce au primit tratament cu corticosteroid care poate reduce inflamația din tractul respirator. Medicul a precizat că deoarece acești copii predispuși la crup nu pot fi vaccinați, este necesar ca toți cei din jurul lor să fie vaccinați. Aceasta deoarece scade riscul de infecție cu coronavirus.

Sursă: Irina Tiumentseva | Dreamstime.com

Ce este crupul și cum se manifestă

Crupul sau laringotraheobronșită este provocat de virusurile respiratorii și apare când căile respiratorii superioare se inflamează, făcând dificilă respirația. Deoarece copiii au căile respiratorii mai mici decât adulții, afecțiunea este mai frecventă în rândul celor mici.

Copilul care are o astfel de afecțiune prezintă o tuse puternică și distinctivă, despre care unii spun că sună ca un lătrat de focă. Când încearcă să respire se aude și un fluierat ascuțit cunoscut sub numele de stridor. În unele cazuri, simptomele pot dispărea după aproximativ cinci zile. Dar pentru alți copii este nevoie de tratamente specifice.