Compensate blocate de birocratie

Multi bolnavi au fost pusi pe drumuri zilele acestea din cauza retetelor scrise gresit de medicii de familie.

Schimbarea listelor de compensate si gratuite din 1 ianuarie 2007 a dat peste cap activitatea unor farmacii si a medicilor de familie din unele zone ale tarii. In majoritatea farmaciilor, inclusiv in cele din retelele mari (Sensiblu si HelpNet) se elibereaza medicamente, insa in foarte multe cazuri bolnavii nu le-au putut lua din cauza retetelor scrise gresit de doctori.

Multi dintre acestia din urma nu au inca noua lista de medicamente, prescriu dupa cea veche, care nu mai este acceptata de nicio farmacie.

Bolnavi intorsi din drum de farmacisti

In Timisoara, farmacistii au fost obligati zilele acestea sa intoarca bolnavii din drum pentru ca retetele nu respectau reglementarile actuale, respectiv nu erau scrise conform noii liste de compensate, ci dupa cea valabila anul trecut. Majoritatea medicilor de familie timisoreni au refuzat sa scrie retete in primele zile ale anului pentru ca nu stiu foarte bine noile coduri.

Multi bolnavi din Bacau au fost nevoiti sa achite integral unele dintre medicamentele prescrise deoarece calculatoarele farmaciilor nu le-au acceptat ca fiind compensate.

Farmacistii au invocat faptul ca medicamentul respectiv nu este primit de noul program instalat pe calculator, care cuprinde noua lista de compensate si gratuite. Conducerea casei de asigurari arunca vina asupra medicilor care prescriu retete gresite.

Medicii suceveni nu mai vor sa prescrie retete

In Suceava, situatia este mai grava: medicii de familie refuza sa prescrie deocamdata retete gratuite si compensate si sa asigure servicii medicale pentru propriii asigurati. Ei conditioneaza aceste servicii de semnarea contractelor pe anul 2007 cu casa de asigurari.

Presedintele-director general CAS Suceava, Cristina Iordachel, sustine insa ca "decizia medicilor de familie nu are suport legal”. Iordachel a precizat ca se vor incheia acte aditionale pentru luna ianuarie 2007, la contractele cu medicii de familie.

Farmaciile din Vrancea elibereaza compensate si gratuite fara a depasi insa media consumului pe anul 2006. Desi nici in Vrancea nu s-a incheiat inca un contract intre farmacisti si casa de asigurari, eliberarea prescriptiilor a fost posibila ca urmare a unei intelegeri verbale facute de conducerea casei si reprezentantii celor mai importante farmacii din judet.

In Iasi, unele farmacii sunt inchise fiindca nu s-au adaptat inca cerintelor impuse de la 1 ianuarie 2007. "Pretul medicamentelor compensate si gratuite a scazut cu pana la 6,5a. Din acest motiv, unele farmacii inca nu si-au adaptat programul de eliberare sau se afla in inventar”, sustine Gabriela Streit, de la Colegiul Farmacistilor Iasi.

Ea adauga faptul ca farmaciile iesene dau medicamente compensate luna aceasta in limita plafoanelor stabilite in lunile trecute. "Contractele cu toate farmaciile se vor semna pana la jumatatea lunii. Pana atunci, toate farmaciile au inteles ca pot elibera medicamente in limitele stabilie anterior”, a precizat Iulian Serban, seful CJASS Iasi.

Reguli

Retetele vechi, refuzate de asigurari

Medicii de familie se declara nemultumiti de faptul ca birocratia impusa de casele de asigurari ii impiedica sa se ocupe de bolnavi.

"Trebuie sa fim tot timpul atenti la liste. Se mai intampla sa si gresim. Chiar daca reteta este scrisa dupa lista veche, ar putea modifica farmacistii ce a scris medicul gresit si ii pot da omului reteta, sa nu-l mai puna pe drumuri”, este de parere un medic de familie din Capitala.

El se declara revoltat de intentia oficialilor de a-i pune pe doctori sa aiba plafoane fixe si sa calculeze tot timpul cate retete mai au de prescris. In tarile din UE exista un astfel de sistem, insa medicii sunt informati saptamanal de casele de asigurari despre fondul pe care-l mai au de cheltuit.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu, spune insa ca este imposibil ca o farmacie sa elibereze medicamente dupa listele vechi. "Aceste liste sunt stabilite prin hotarare de guvern. Farmaciile care nu lucreaza dupa ele nu-si primesc banii de la casele de asigurari.”