Compensate anti-psoriazis

Cei peste 400.000 de români cu psoriazis vor primi pastile de ultimă generaţie şi vor fi înscrişi într-un Registru.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va înfiinţa un Registru prin care să poată monitoriza mai atent evoluţia şi tratamentul românilor bolnavi de psoriazis.

Iniţiativa va fi pusă în practică de o Comisie de experţi în psoriazisul mediu şi sever. Medicii din întreaga ţară vor fi obligaţi să raporteze date exacte legate de pacienţii cu psoriazis, istoricul bolii lor, întrucât doar pacienţii înscrişi în acest Registru vor putea beneficia de tratament gratuit.

Pacienţii cu forme severe vor avea prioritate

Prin înfiinţarea Registrului, pe lângă o indexare corectă a bolnavilor, se va face o monitorizare mai atentă a evoluţiei bolii, a răspunsului la tratament, a eventualelor efecte adverse.

Priorităţile de tratament se vor stabili în funcţie de gradul de afectare a calităţii vieţii pacienţilor (suprafaţa de piele afectată, vizibilitatea etc.). "În prezent, s-au făcut progrese uriaşe în tratamentul aceste boli, iar pacienţii cu forme medii şi severe de boală pot beneficia de programe de sănătate cu medicamente de ultimă generaţie, medicamentele biologice. Avem drept modele Italia şi Cehia, ţări care au implementat acest program", spune medicul Daniel Boda, preşedintele Comisiei de Experţi ai CNAS.

Psoriazisul este o boală cronică, de lungă durată, necontagioasă, cu ameliorări şi agravări periodice.

Tratamentul poate ţine boala sub control şi previne apariţia artritei psoriazice. Dacă pacienţii cu forme uşoare răspund foarte bine la tratamentele topice, cu unguente locale, formele severe ale bolii pot fi greu de controlat prin metode convenţionale.

Tratamentul biologic, de ultimă generaţie, se adresează mai ales acestora din urmă, după ce au fost epuizate celelalte terapii.

Tratament de 1.000 de euro pe lună decontat de CNAS Costurile tratamentelor de ultimă generaţie pentru o persoană care suferă de psoriazis ating 1.000 de euro pe lună şi vor fi acoperite de CNAS, fără limitări în ceea ce priveşte numărul de pacienţi care pot aplica. Dincolo de simptomele fizice, precum usturime, dureri sau mâncărimi, principala problemă a pacienţilor este anxietatea legată de aspectul fizic, respingerea de către cei din jur. "Pacienţii cu psoriazis se simt jenaţi, chiar nefericiţi din cauza acestei afecţiuni, se tem de curiozitatea sau respingerea celor din jur, motiv pentru care se izolează, îşi restrâng aspiraţiile profesionale, evită să meargă la plajă, evită să dea mâna şi se tem să-şi întemeieze o familie de teama transmiterii bolii pe cale genetică", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer, membru al grupului de experţi în psoriazis al CNAS.

MANIFESTĂRI

Plăci roşii, proeminente, acoperite de coji

  • Psoriazisul se caracterizează prin apariţia unor plăci roşii, proeminente, bine delimitate, acoperite de "coji" albe-sidefii.
  • Afectează, în general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, scalp) sau unghiile, dar poate să apară oriunde.
  • Printre cauzele bolii se numără factorii genetici, stresul, infecţiile sau traumatismele repetate ale pielii.
  • Boala afectează 2% din populaţie, în România fiind estimat un număr de 440.000 de bolnavi. Dintre aceştia, 80% prezintă pe piele sau scalp pete roşii acoperite de scuame albe, 50% au şi o afectare a unghiilor, iar 30% au şi o afectare articulară, ce le poate limita mişcările.