Companiile ungare se află sub presiune - cererile salariale nete au crescut exponenţial

Vechime în muncă. Sursa foto: Dreamstime.com

În Ungaria, piaţa forţei de muncă se confruntă cu schimbări majore din cauza crizei energetice pe care experții nu le-au constatat nici măcar în perioada pandemiei, deoarece în acest moment nimeni nu știe să spună până când va dura perioada de creştere a preţurilor.

În ultimele câteva luni a devenit clar pentru toată lumea că în urma crizei energetice au ajuns într-o situaţie deosebit de grea în primul rând acele domenii în care, pe de o parte, sectorul respectiv este deosebit de expus modificărilor de preţ, iar pe de altă parte, funcţionarea acestora depinde în mare parte de situaţia materială a oamenilor.

Un sector asemănător este şi al turismului şi ospitalităţii, a declarat pentru portalul ungar Mfor.hu directorul executiv al Agenţiei de ocupare a forţei de muncă Jobtain HR din Budapesta, rezumând ceea ce se constată în prezent pe piaţa forţei de muncă. În opinia sa, în ianuarie a anului viitor se poate aştepta la o scădere majoră, însă "până atunci oamenii vor merge de weekend la centre de wellness, şi vor veni şi sărbătorile de Crăciun şi Revelionul", scrie infostart.hu.

După care vor avea loc, cu siguranţă, dintr-odată un val de disponibilizări mai mare şi mulţi vor căuta un loc de muncă, a declarat Magdolna Mihályi, care a adăugat: Multe sectoare ale industriei, mari consumatoare de energie, cum ar fi producția de mașini sau prelucrarea materialelor plastice, ar putea fi afectate foarte mult din cauza crizei energetice. Între timp, pe piaţă se poate observa că această situaţie nu poate fi menţinută până la nesfârşit şi în primăvara anului viitor ar putea apărea chiar şi o schimbare pozitivă.

Viitorii angajaţi au pretenţii salariale nete tot mai mari

După primele valuri majore de pandemie de coronavirus s-a dovedit că în urma disponibilizărilor a fost foarte dificil pentru companii să găsească din nou forţă de muncă corespunzătoare. De accea, Magdolna Mihályi consideră că mai important ar fi acum gândirea pe termen lung, deşi piaţa a arătat până acum că în actuala situaţie nu toate companiile îşi permit această gândire. În actualul context economic furnizorii de servicii de resurse umane au ajuns într-o situaţie total nouă.

Firmele încearcă să menţină un nivel de sustenabilitate din punct de vedere economic, iar viitorii angajaţi au pretenţii salariale nete tot mai mari, punând mai puţin accent asupra pachetelor de beneficii, aceasta fiind valabil mai ales în cazul forţei de muncă intelectuală. Viitorii angajaţi solicită un salariu net cu aproximativ 20% mai mare în comparaţie cu salariile de acum un an, potrivit constatărilor Agenţiei de ocupare a forţei de muncă Jobtain HR. Din cauza creșterii cerințelor salariale se întâmplă ca o companie să nu reuşească să se așeze la negocieri cu aproximativ 60% dintre solicitanți pentru că ideile pur și simplu nu sunt compatibile.