Companiile romanesti intra neprotejate in afaceri

In 2007, aproximativ 15.600 de firme vor intra in faliment.

Majoritatea companiilor romanesti isi asigura activele tangibile, precum proprietatile si utilajele, dar neglijeaza asigurarea activelor  volatile si anume a creantelor comerciale.

Acestea reprezinta aproximativ 40% din totalul activelor curente ale unei firme, a declarat ieri Cristian Ionescu, directorul general al companiei de management al riscului Coface Romania.

Peste 95a dintre firmele din Romania se confrunta cu intarzieri la plata creantelor din partea clientilor. Nerecuperarea creantelor este unul dintre elementele care duc in mod frecvent la faliment. Numarul companiilor romanesti care vor intra in procedura de faliment va creste anul acesta cu 50%, la aproximativ 15.600, estimeaza Ionescu.

El isi bazeaza afirmatia pe faptul ca deja, in primul semestru al anului, numarul falimentelor a atins nivelul de 7.500. Daca e sa facem o comparatie, in primul semestru al anului 2006, circa 5.000 de societati s-au aflat in diferite stadii ale procedurii falimentului.

Circa jumatate din totalul falimentelor are la baza alte falimente: cele ale partenerilor de afaceri. Anul trecut au fost inregistrate 10.431 de  firme in faliment, comertul reprezentand cel mai riscant sector de activitate, cu o pondere de 37% din totalul falimentelor.

Asigurarea creantelor, o solutie

Coface Romania a intrat de curand si pe piata asigurarilor de credit comercial, prin infiintarea in aprilie a companiei Coface Austria Kreditversicherung Sucursala Romania.

Potrivit lui Cristian Ionescu, compania intentioneaza sa devina, pana in 2009, lider pe piata pe segmentul asigurarilor creantelor comerciale.

Compania are pana in prezent 12 contracte semnate, primele brute subscrise fiind de circa 400.000 de euro. Riscul la care se expune compania de asigurari pentru politele incheiate se ridica la peste 70 de milioane de euro.

Un alt produs oferit este polita de asigurare a cifrei de afaceri. Expunerea totala a grupului pentru Romania era, la sfarsitul primului trimestru, de 1,125 miliarde de euro, cea mai mare pondere fiind detinuta de Coface Franta, cu 440 de  milioane de euro.

Concurentii principali la nivel mondial pe segmentul asigurarilor de risc comercial sunt companiile Euler Hermes si Atradius. Euler Hermes are reprezentanta si in Romania si este principalul jucator din piata.

Cele trei companii acopera 85% din piata mondiala a asigurarilor de risc comercial. Printre societatile de asigurari din Romania care furnizeaza acest produs sunt Omniasig, Asiban si BCR Asigurari.