Companiile nu se grăbesc să-şi schimbe actele

Doar puţin peste 8% din totalul firmelor şi-au modificat, până în prezent, actul constitutiv conform noii clasificări CAEN.

Sub 10% din numărul total de companii româneşti şi-au actualizat obiectul de activitate conform noii clasificări a activităţilor din economia românească (CAEN). Potrivit datelor transmise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), până pe 3 aprilie, 84.846 de companii şi-au modificat codul CAEN, reprezentând 8,3% din totalul de 1,02 milioane de firme active care există în prezent în România.

Fruntaş în preschimbarea documentelor este Bucureştiul, unde peste 23.000 de firme şi-au actualizat obiectele de activitate. Ca pondere în numărul total de firme din judeţ, pe primul loc în top se situează Satu-Mare, unde 14,7% din companii au actele în regulă.

Noua clasificare a activităţilor din economie a intrat în vigoare la începutul acestui an. Autorităţile nu au anunţat niciun termen până la care vechile coduri CAEN din certificatele de înregistrare ale firmelor trebuie înlocuite cu cele noi. În schimb, pentru a încuraja companiile şi persoanele fizice autorizate să-şi aducă actele în ordine cât mai repede, guvernul le-a scutit, până pe 1 martie 2009, de plata taxei aferente actualiză rii obiectului de activitate, de circa 200 de lei. Statul te obligă, dar gratuit

„Modificarea obiectului de activitate este obligatorie. Dacă statul îl obligă pe întreprinzător, atunci îi dăm posibilitatea să o facă gratis“, justifică Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri, necesitatea măsurii. Potrivit unei hotărâri de guvern, actualizarea obiectului de activitate se face la cererea firmelor şi a PFA, fără plata taxelor şi fără publicarea modificării în Monitorul Oficial. De asemenea, după actualizarea obiectului de activitate, firmele nu mai trebuie să depună la Registru actul constitutiv actualizat.

Pentru a-şi face modificările necesare, reprezentantul companiei sau al PFA trebuie să depună la oficiul registrului comerţului cererea de actualizare a obiectului de activitate. Oficiul registrului comerţului va elibera solicitanţilor un nou certificat de înregistrare. Firmele, înfiinţate on-line

Noul CAEN cuprinde 272 de grupe de activităţi, cu 48 mai multe decât conţinea vechiul document, valabil din 2002, şi 615 clase, cu 101 mai multe decât clasificarea activităţilor în vigoare până la sfârşitul lui 2007. Modificarea a fost necesară pentru adaptarea la cerinţele Uniunii Europene şi la standardele internaţionale. Noua clasificare aduce noutăţi atât în ceea ce priveşte denumirile claselor, cât şi numerotarea acestora.

Cum o parte din activitatea companiilor se mută pe internet, peste aproximativ două luni, firmele se vor putea înfiinţa on-line, spun reprezentanţii ONRC. Documentele necesare pentru înfiinţarea unei companii, însoţite de o semnătură electronică, vor putea fi depuse pe internet, pe site-ul ONRC. Deocamdată, la registrul comerţului pot fi transmise on-line doar situaţiile financiare.