Circa două treimi dintre companiile germane care desfăşoară afaceri în Ungaria se declară foarte nemulţumite de lipsa de predictibilitate a politicilor economice din această ţară şi sunt îngrijorate de siguranţa lor legislativă, relevă un raport al Camerei de Comerţ germane din Ungaria, preluat în ediţia de ieri a cotidianului Wall Street Journal.
Raportul mai arată că 55% dintre respondenţi au aşteptări negative de la evoluţia economiei ţării. "Dezamăgirea este cel mai bine reflectată în opiniile legate de oportunităţile investiţionale", afirmă Stefan Sefer, şeful Camerei de Comerţ germano-ungare.
"Sub multe aspecte, guvernul a luat măsuri opuse angajamentului că va încuraja afacerile, ceea ce pune în pericol competitivatea ţării pe termen mediu şi lung", a adăugat acesta.
Un secretar de stat din Ministerul ungar al Economiei, Zoltan Csefalvay, a încercat să dea încredere Camerelor de comerţ, afirmând că guvernul va ţine cont de părerile lor în viitor. De asemenea, el a subliniat că în prima parte a mandatului său, guvernul a întreprins reforme profunde în principalele sectoare economice. "Acum, perioada politicilor turbulente s-a terminat; urmează o consolidare şi un mediu de afaceri mai liniştit şi mai predictibil", a adăugat el.
Taxele de criză dispar la anul
Oficialul maghiar a mai spus că la începutul anului viitor Ungaria va elimina taxele speciale percepute în sectoarele energetic, al telecomunicaţiilor şi distribuţiei de mărfuri, care au fost introduse în anul 2010. Aceste aşa numite taxe de criză vizează domeniile profitabile şi au fost criticate ca fiind discriminatorii din moment de afectează în principal companiile cu capital străin.
Germania este primul partener comercial al Ungariei, ceea ce face ca mediul de afaceri şi economia maghiară să fie sensibile la performanţele economiei germane.