Companiile din România, printre cele mai profitabile din Europa

Companiile din România se situează pe locul al patrulea în topul profitabilităţii din ţările din Europa, potrivit unui raport al Erste Group. Potrivit documentului, pe primele locuri se clasează Slovacia, Lituania şi Letonia. Pe locul al cincilea se află firmele din Cehia, urmate de cele din Polonia, Germania şi Austria.

Societăţile din Europa Centrală şi de Est au un grad de îndatorare mult mai redus, sunt mai profitabile şi generează o rentabilitate dublă a capitalului comparativ cu firmele din Europa Occidentală, datorită unei eficienţe operaţionale mai mari, se spune în raport. Documentul evaluează eficienţa operaţională a diferitelor sectoare ale economiei: gospodării, sectorul public, corporaţii financiare şi non-financiare, arată raportul Erste Group.

Potrivit analiştilor băncii, sectorul corporativ german este singurul care poate concura cu companiile din Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al eficienţei operaţionale.

Firmele româneşti, mai îndatorate decât cele germane În ceea ce priveşte datoriile pe care le au, firmele româneşti se situează pe locul al şaptelea în Europa. Cele mai puţin îndatorate companii sunt cele din Cehia, urmate de cele din Slovacia şi Polonia. Acestora le urmează societăţile din Lituania, Germania şi Olanda.

Cele mai mari datorii le au companiile din Irlanda, Portugalia, Belgia şi Spania, arată raportul Erste Group. Potrivit experţilor băncii, sectorul corporativ din aceste ţări are o datorie brută totală de aproximativ 300-400% din valoarea adăugată brută pe care o realizează. Datoria reprezintă echivalentul profitului net după impozitare pe următorii 9-20 de ani.

Datoriile pe care le au companiile din Slovacia şi Cehia reprezintă echivalentul profitului net pe trei-patru ani.

Creşterea economică, în mâinile firmelor "În mod cert, revenirea economică din următorii câţiva ani va depinde de sectorul corporativ - de competitivitatea acestuia, de capacitatea de a folosi capitalul în mod eficient şi de a crea noi locuri de muncă. Din fericire, ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est se descurcă foarte bine, deoarece capitalul a fost utilizat relativ eficient, generând o rentabilitate dublă a capitalului în comparaţie cu Europa de Vest (aproximativ 8%). Şi productivitatea muncii a crescut în multe ţări din Europa Centrală şi de Est în timpul crizei, astfel încât acestea să îşi poată menţine competitivitatea şi profitabilitatea", afirmă Juraj Kotian, director cercetare macro pe Europa Centrală şi de Est în cadrul Erste Group.

El a precizat că aceste avantaje vor permite companiilor din această zonă a Europei să profite de investiţii, atunci când acestea vor începe să crească.