Companiile de energie isi vor cumpara prestigiul

Ministrii vor negocia cotizatiile firmelor de gaze la Fondul Social.

Firmele de pe piata gazelor vor cotiza la un Fond Social, sumele adunate urmand sa fie impartite romanilor cu venituri mici sub forma de ajutoare sociale. Desi infiintarea fondului a fost decisa in noiembrie, a trebuit sa treaca inca doua luni pentru ca guvernul sa numeasca, saptamana trecuta, o comisie de negociere.

Cei patru membri ai acesteia - Varujan Vosganian - ministrul economiei, Sebastian Vladescu - ministrul finantelor, Gheorghe Barbu - ministrul muncii, si Teodor Atanasiu - presedintele AVAS - vor decide cati bani va primi  acest fond.

„Vom negocia cu fiecare companie in parte cat sunt dispusi sa plateasca. Pentru unii, poate fi si o chestiune de reputatie. Contributia sociala va deveni, incet-incet, la fel de importanta ca si bilantul”, a declarat ieri Varujan Vosganian. El a lasat sa se inteleaga faptul  ca nivelul contributiei va fi stabilit in functie de performanta fiecarei companii.

Reputatia poate fi cumparata

La fond vor participa OMV-Petrom, care detine circa o treime din necesarul de gaze naturale al Romaniei, Romgaz -  celalalt mare producator de gaze naturale, Transgaz, dar si Distrigazurile, sustine Vosganian.

Decizia lansarii fondului a venit la cateva zile dupa ce Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, actionarul majoritar al Petrom, s-a intalnit la Cotroceni cu presedintele Basescu, nemultumit la vremea aceea de banii incasati de stat in urma privatizarii.

Sumele adunate in acest fond vor fi utilizate pentru a plati ajutoare sociale populatiei defavorizate, care sa acopere majorarile de preturi provocate de scumpirile pe plan international, dar si de cele rezultate din alinierea preturilor interne, controlate de stat.

Vosganian a precizat ca inca nu se stie ce categorii ale populatiei vor beneficia de ajutoare, si nici cat de mari vor fi acestea. Potrivit ministrului, aceste detalii vor fi puse la punct dupa ce se va sti exact de cati bani poate dispune fondul.

Calendarul de scumpiri, modificat

Preturile gazelor nu se vor majora mult in 2007. Potrivit lui Vosganian, acestea vor fi de 5%-8% anul acesta, dupa ce, la finele anului trecut, oficialii guvernamentali anuntau majorari cu 10% ale preturilor.

Potrivit raportului de inflatie al BNR, publicat in noiembrie si care are la baza un proiect de calendar convenit cu guvernul, tarifele la gaze ar trebui sa creasca in 2007 cu 10,3%. Initial, estimarile indicau o majorare cu peste 23%. In schimb, vor exista scumpiri mai mari la energia termica - de la 5% la 10% - si la cea electrica - de la 5,6% la 7,1%.