Există companii românești, europene și americane care negociază achiziția unor companii de energie din Republica Moldova și demararea unor proiecte de explorare a hidrocarburilor, însă concretizarea acestor colaborări depinde de rezultatul alegerilor de la Chișinău, a declarat Răzvan Nicolescu, consultant în cadrul Deloitte și fost ministru român al Energiei.
“Sunt tot mai multe semnale că, în domeniul energetic, cooperarea Republicii Moldovei atât cu România, cât și cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite ale Americii se intensifică, sunt într-un moment în care lucrurile evoluează pozitiv. Există companii românești, companii europene și companii americane care negociază și preluarea terminalului portuar de la Giurgiulești, negociază și preluarea unor distribuții de energie electrică din Republica Moldova, preluarea unor companii din domeniul gazelor naturale și derularea unor investiții în explorare de hidrocarburi în Republica Moldova”, a susținut Nicolescu, în cadrul congresului anual al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.
El a arătat că aceste proiecte se vor concretiza în funcție de rezultatul alegerilor de la Chișinău. “Mă aștept ca lucrurile să evolueze pozitiv, ca o parte din aceste investiții să se realizeze, să se creeze locuri de muncă în Republica Moldova, cu o condiție, legată de ceea ce urmează să se întâmple peste câteva zile, adică și cetățenii din Republica Moldova să-și aleagă lideri care să dorească să se întâmple aceste investiții și să-și dorească această apropiere de lumea occidentală”, a subliniat reprezentantul Deloitte.
El a arătat că, în scurt timp, va fi demarată și prelungirea până la Chișinău a conductei de gaze Iași-Ungheni, proiect susținut din bani europeni, pentru care există deja fonduri alocate.
La începutul lunii octombrie, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat, pentru Agerpres, că Executivul european a analizat ajutorul de stat acordat de România companiei Transgaz pentru realizarea conductei de gaze dintre Iași și Ungheni și a constatat că a fost respectată legislația din domeniu.
Se pregăteşte exportul de energie
Tototdată, reprezentanţii Transelectrica au declarat că România va putea exporta 600 de MW de energie electrică în bandă în Republica Moldova, până la Chişinău, cel mai târziu în anul 2018.
“Există un acord interguvernamental şi un acord între operatorii de transport. Cel puţin la nivelul acestui acord, anul în care se va putea realiza un export de 600 de MW în bandă este 2018 cel mai târziu. Acest lucru se poate realiza pe linia Isaccea-Vulcăneşti, dar problema care mai trebuie rezolvată este între Vulcăneşti şi Chişinău”, a spus astăzi Oana Zachia, şef birou în cadrul Transelectrica.
Potrivit acesteia, termenul de 2018 este asumat de cele două guverne în acordul semnat între ele.
“Linia de interconectare există, deci practic noi putem realiza acest export chiar acum, însă este nevoie de construirea unei linii între Vulcăneşti şi Chişinău. Teoretic, partenerii din Republica Moldova trebuie să facă un proiect în acest sens, iar noi putem contribui la realizarea acestui proiect, dacă cele două guverne vor conveni acest lucru”, a adăugat reprezentantul Transelectrica.