Teodor Atanasiu, şeful Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), susţine că are toate avizele pentru înfiinţarea companiei energetice integrate, inclusiv cel al Comisiei Europene.
Ministerul Economiei şi Finanţ elor (MEF) a avizat proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de AVAS, potrivit căruia compania va fi înfiinţată prin preluarea de către Electrica a Hidroelectrica şi a complexurilor Turceni şi Rovinari, spune preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, într-un interviu acordat EVZ. Structura va fi subordonată Autorităţii, iniţiativă combătută dur de ministrul economiei, Varujan Vosganian, care susţinea că forul tutelar ar trebui să fie MEF, gestionarul sistemului energetic. EVZ: Care este stadiul proiectului de înfiinţare a companiei energetice naţionale? Teodor Atanasiu: Proiectul este aprobat de toate organismele avizatoare, inclusiv de Ministerul Economiei şi Finanţelor. A fost discutat cu partenerii sociali şi a primit avizul Consiliului Concurenţei şi al Comisiei Europene. Urmează decizia politică. Am discutat cu liderii politici, le-am trimis studiile făcute de consultanţi, inclusiv preşedinţiei, deci cred că proiectul este cunoscut de toată lumea interesată. Depinde de primul-ministru când doreşte să pună în discuţie acest proiect. PSD se opune cu fermitate... Le-am explicat liderilor PSD că România este în situaţia favorabilă de a avea cea mai mare creştere economică din UE, dar şi în situaţia defavorabilă de a nu putea menţine pe termen lung această creştere fără resursa energetică, deci e foarte important să înţeleagă că interesul e economic. Se vor folosi mecanismele pieţei
Cum va funcţiona pe piaţa de energie această companie? Conform legislaţiei europene, producă torii, distribuitorii şi furnizorii sunt obligaţi să fie persoane juridice distincte, care nu pot comercializa direct, în interiorul unui holding sau al unei companii integrate, energia de la unul la altul. Vor folosi mecanismele de piaţă, chiar dacă acţionarul semnificativ este acelaşi. Ce se va întâmpla cu brandul Hidroelectrica? Faptul că se schimbă un acţionar nu înseamnă că societatea suferă vreo modificare din punctul de vedere al denumirii sau al contractelor pe care le are, de muncă sau comerciale.
Listată la Bursa din Londra De ce se doreşte înfiinţarea companiei în subordinea AVAS? Urmează ca statul să se retragă treptat ca acţionar majoritar. Mai mult, nu există nicio ţară europeană, în zona euro, în care ministerul să se comporte ca administrator de societăţi comerciale. Vrem să creăm un jucător regional, pe care să-l listăm atât la Bursa românească, cât şi la una dintre bursele de prestigiu europene, probabil la Londra. Apoi va începe vânzarea unor pachete mici de acţiuni. Managementul va fi angajat pe bază de contract cu indicatori de performanţă. Cum va influenţa perioada electorală acest proiect? Cred că dacă nu era an electoral, acest proiect era deja în funcţiune. Am observat că, anul acesta, a devenit nefiresc tot ce era logic anul trecut.