Sculpturile semnate de britanicul Jason DeCaires Taylor, deși celebru, nu pot fi văzute pe străzi oricât le-ai căuta. Asta pentru că sunt răspândite în muzee subacvatice de prin toată lumea.
În Europa, creațiile sculptorului ecologist, care îmbină arta cu fauna și flora, se pot vedea la muzeul subacvatic din insula spaniolă Lanzarote, din Arhipelagul Canare.
Cunoscut pentru instalații marine similare din Mexic și Granada, Jason DeCaires Taylor își definește opera drept "fără egal, un paradox al creației", deoarece este gândită pentru a fi "asimilată de ocean, transformă obiecte inerte în recife vii de coral și este o intervenție umană pozitivă, care apără natura".
Sculpturile pe care le face artistul sunt turnate dintr-un ciment de înaltă calitate, iar viața lor submarină este garantată pentru o perioadă de 300 de ani. Taylor folosește doar materiale care nu dăunează mediului, iar modul de dispunere a creațiilor sale favorizează dezvoltarea faunei și florei.
De exemplu, în Cancun, biomasa a crescut cu 12 % din 2009, când și-a inaugurat o "colecție de artă", până în 2013. În plus cantitatea de crustacee, pești și moluște s-a majorat cu 59-65 %.
Jason DeCaires Taylor nu utilizează metale sau materiale corozive, iar sculpturile sale au un pH neutru și înainte de a fi scufundate în marre sunt atent curățate.
De obicei sculpturile sunt fixate la o adâncime cuprinsă între 12 și 15 metri, astfel încât muzeul să poată fi vizitat de scufundători începători.