Cei aproximativ 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental câştigaţi prin decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga nu schimbă poziţia României în balanţa energetică regională, dar ar putea necesita investiţii de aproximativ un miliard de dolari pentru exploatare.
„Rezervele din Marea Neagră nu trebuie privite ca o creştere a producţiei de petrol şi gaze a României, ci, mai degrabă, ca o menţinere a capacităţii la nivelurile de acum“, afirmă Mihai German, director general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), citat de Capital.
Decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga a reprezentat rezolvarea unui diferend istoric. În plan intern însă, concesionarea perimetrelor cu resurse de petrol şi gaze naturale din platoul continental al Mării Negre a declanşat un scandal de proporţii.
Mai multe detalii citiţi pe capital.ro.
Valoarea comercială a zăcămintelor care îi revin României, la ora actuală, se ridică la peste 30 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă mai puţin de 20% din PIB-ul României pentru 2009.