Comandoul care i-a executat pe Ceaușești. La 34 de ani de la momentul când au participat la misiunea vieții lor, cei trei militari de la Boteni nu au regretat niciodată faptul că și-au adus contribuția la unul din cele mai controversate momente ale Revoluției
Comandoul care i-a executat pe Ceaușești. La 34 de ani de la momentul când au participat la misiunea vieții lor, cei trei militari de la Boteni nu au regretat niciodată faptul că și-au adus contribuția la unul din cele mai controversate momente ale Revoluției
Astăzi, trec drept persoane de vârsta a treia, cel mai probabil își primesc pensia militară, deși mai toți au părăsit Armata mai devreme și au lucrat în diverse meserii. Au fost un ofițer și doi subofițeri parașutiști militari de la Boteni. De la unitatea lor, au plecat militarii care au murit în carnagiul de la Otopeni. Unul dintre membrii comandoului a ajuns predicator și mason, altul taximetrist. Numai ofițerul a rămas militar până la trecerea în rezervă.
Comandoul constituit ad-hoc de generalul Victor Athanasie Stănculescu
În după amiaza de 24 decembrie 1989, generalul Stănculescu primește de la CFSN ordinul prin care află că trebuia să fie organizat Tribunalul Militar de la Târgoviște care să îi judece pe Ceaușești. De dimineață, completul de judecată, compus din judecător, procuror, avocati, reprezentanți CFSN, cameraman MAPN, pornea din București cu elicoptere de luptă. Se produce o aterizare la Boteni.
La Unitatea de Parașutiști de acolo, era zarvă mare. Abia pe 23 decembrie, soldele ajunseseră în unitate. Cu multe zile întârziere. Servieta cu care ofițerul contabul venise de la casierie era străpunsă de gloanțe. Cadrele militare primiseră și țigări poloneze, proaste dar, mai bune decât Carpați și Mărășești, cam ce fumau militarii români atunci.
La inspecția trupei, generalul Stănculescu întreabă dacă sunt voluntari pentru o misiune de grad 0. Căpitanul Ionel Boeru, plutonierul Dorel Cîrlan și sergentul-major Octavian Gheorghiu, militari parașutiști, cu AKM-ul la piept, fac un pas înainte din formație, salutând și spunâd „Eu”.
Comandoul află care este misiunea după aterizare. Niciunul nu dă înapoi
Urcă în elicoptere și formația merge spre Târgoviște. Ajunși acolo, militarii află că în acea unitate militară, sunt soții Ceaușescu, ei vor fi judecați, dar generalul Stănculescu le arată locul unde ei vor trebui să execute sentința. Primește acordul celor trei care nu dau înapoi nici acum. Impresia celor trei a fost că militarii de la Târgoviște erau copleșiți de misiunea lor. Tensiunea plutea în aer, asupra unității se trăsese nopți în șir. De la București, Militaru și Iliescu dădeau mereu telefoane să grăbească treaba, semn că ei vor fi personajele cheie.
A venit și ora 14.40, când Ceaușeștii trebuiau scoși pentru execuție. Au fost legați, în ciuda protestelor. Atât Boeru cât și Cîrlan și Gheorghiu, deși fiecare dorea să își aroge un merit personal (Gheorghiu și Cîrlan nu au fost mulțumiți de Boeru, dar ei doi s-au înțeles, fiind obișnuita răceală de subofițeri față de ofițer) arată că Nicolae Ceaușescu a cântat spre execuție un vers din Internațională.
Ionel Boeru a spus că a tras, strigând că o face pentru un coleg împușcat la Televiziune. După execuție, generalul Stănculescu i-a temperat criza nervoasă. Gheorghiu și Cîrlan spun că în Ceaușescu, s-a tras la picioare pentru că el a fost mai mult forțat dus la acel loc și că nu ar fi rezistat, Ceaușescu a căzut în genunchi și apoi, tirul armelor automate a fost dus spre piept, Ceaușescu căzând pe spate.
Nu s-a comandat foc, militarii au tras rafale pe modul automat
Asupra Elenei Ceaușescu a fost golit cel puțin un sector de AKM asupra capului încât nu mai avea aproape deloc creier. De pe un TAB, a tras într-o criză de emoție și un militar, poreclit Mașinuță. S-a tras cu muniție de mitralieră de TAB. Înainte de a-i duce la zid, pe o fereastră deschisă, un militar ar fi scos capul, dar Cîrlan a strigat, „Bă.. bagă capu la cutie!”. S-a închis geamul și în următoarea secundă s-a dezlănțuit tirul. Nu s-a comandat foc, militarii au tras rafale pe modul automat din poziția în picioare cu arma la șold. S-a tras cu o sete de răzbunare și fără regret. Ceaușeasca a spus „vă va lua dracu pe toți”.
La ora 14.50, Ceaușeștii au fost oficial declarați decedați de către medicii aflați la fața locului. Când elicopterul a plecat cu cadavrele Ceaușeștilor, Dorin Cîrlan s-a așezat pe foaia de cort în care era învelit cadavrul dictatorului Ceaușescu. Ceaușeștii au murit demni, au susținut toți cei trei membri ai acelui comandou constituit special pentru execuția Ceaușeștilor în acea dimineață de Crăciun a anului 1989.