Înființarea Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a tensionat atmosfera din jurul noului Cod Fiscal. Cuvântul final aparține însă Guvernului
Măsurile de relaxare fiscală propuse de Guvern în noul Cod Fiscal, în combinație cu creșterile salariale din administrația publică, au tensionat relația dintre Executiv și BNR. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, apără măsurile adoptate deja de Parlament și cere o aplicare cât mai rapidă a acestora, în timp ce Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că acestea ar trebui aplicate gradual, pentru a fi mai ușor de asimilat de economie. Situația s-a complicat după proiectul de lege, aprobat de Guvern, care privește supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național.
Ce rol are Comitetul
Potrivit proiectului de lege, Comitetul are rol în apărarea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului de a rezista la șocuri și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, adică acele riscuri care pot afecta integritatea sistemului financiar-bancar. În principiu, Comitetul va emite recomandări și avertizări ori de câte ori membri săi consideră că anumite măsuri ale Guvernului pot afecta stabilitatea financiară a țării. Din cei nouă membri, cinci vor
Dăianu: BNR nu se poate opune măsurilor de relaxare fiscală
Daniel Dăianu, membru CA al BNR, subliniază faptul că nici Banca Centrală, nici Comitetul, nu se pot opune măsurilor luate de Guvernul României. „Sub nicio formă, BNR nu poate împiedica Guvernul să impună o măsură adoptată de Parlament, nu are prerogativele să facă așa ceva. Rolul Comitetului este de a emite recomandări și avertizări, mai ales atunci când consideră că pot apărea riscuri sistemice”, a declarat Dăianu, pentru EVZ. Acesta subliniază faptul că problema nu este reprezentată de noul Cod Fiscal în ansamblul său, ci de combinația dintre creșterile salariale din administrația publică și măsurile radicale de relaxare fiscală, în special cea legată de scăderea TVA de la 24% la 19%. Dăianu subliniază faptul că acest comitet a avut un precursor, Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară, înființat în 2007, din care făcea parte și Ministrul Finanțelor.
Teodorovici: „Guvernul nu revine asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal”
Ministrul Finanțelor a declarat, recent, că poziția Guvernului rămâne una fermă în ceea ce privește măsurile de relaxare fiscală. „Nu este cazul ca acest Guvern să revină asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal. Sunt convins că se vor găsi măsuri care să compenseze la un moment sau altul dacă situația o va impune. Dar să revenim asupra a ceea ce este prevăzut acum în Codul Fiscal, asta sub nicio formă”, a subliniat ministrul Finanțelor, citat de Agerpres. Acesta a susținut că se va efectua o analiză mai detaliată a Codului Fiscal, care va fi prezentată în Parlament.
Cîțu: „Nu împărtășesc opinia BNR despre economie”
Economistul Florin Cîțu a scris, pe blogul său, că nu este de acord cu opinia potrivit căreia economia s-ar afla într-un moment de euforie. „Aici trebuie să explic că eu nu împărtășesc opinia BNR sau a Consiliului Fiscal despre momentul în care se află economia. O economie cu inflație negativă, rată a șomajului la 7,4%, dobânzi pe termen lung din ce în ce mai mici și deficit de cont curent aproape inexistent este abia la începutul perioadei de creștere din ciclul economic”, a scris Cîțu.