Comisia vrea puteri noi în caz de criză a gazelor

Comisia vrea puteri noi în caz de criză a gazelor

Comisia Europeană ar dori ca statele membre să-i cedeze prerogativele necesare pentru coordonarea fluxului de gaze, în timpul unor crize energetice precum cea din iarna acestui an, potrivit unui proiect de raport al executivului UE, citat de Reuters.

Propunerea vine pe fondul unor noi tensiuni între Moscova şi Kiev, care ar putea duce la o sistare a livrărilor de gaze ruseşti către Europa. În timpul unei crize, statele UE ar trebui să ofere zilnic Comisiei estimări ale cererii şi ofertei de gaze de pe piaţa internă, precum şi informaţii despre folosirea cantităţilor de gaze din rezervele strategice. Mai mult, Bruxelles-ul ar putea cere statelor membre „să scoată gaz din rezervele strategice” atunci când va fi nevoie.

Statele membre ar trebui, totodată, să ceară acordul executivului european înainte de a reduce fluxul de gaz către ţările vecine, aşa cum s-a întâmplat în cazul crizei din iarna acestui an. Propunerea mai vizează o cooperare a industriei şi a experţilor Comisiei pentru monitorizarea permanentă a livărilor de gaze. În plus, statele membre vor trebui să pregătească planuri naţionale pentru situaţii de urgenţă, care să evidenţieze potenţialul de cooperare cu statele învecinate.

Statele membre sunt reticente Proiectul Comisiei urmează să sufere unele modificări, înainte de a fi trimis statelor UE şi Parlamentului European pentru aprobare. Propunerea vine drept răspuns la solicitările privind instituirea de noi reguli pentru asigurarea securităţii energetice, în urma crizei din iarnă.

Majoritatea liderilor europeni s-au declarat însă reticenţi în a ceda controlul asupra rezervelor energetice, scrie Reuters.

Reticenţa a fost vizibilă şi în cazul unei propuneri similare, care ar fi obligat statele membre să ofere săptămânal informaţii privind nivelul rezervelor petroliere. Propunerea a fost diluată săptămâna trecută de miniştrii energiei, care au acceptat să furnizeze lunar aceste informaţii. Statele membre au respins totodată o formulare mai dură a acestei propuneri, care le-ar fi constrâns să scoată petrol din rezervele strategice, la cererea Comisiei, şi în interesul solidarităţii UE.

Ne puteți urmări și pe Google News